Benny Ganz primeşte încă o şansă de a forma guvernul israelian

Generalul (r) Benny Ganz, liderul partidului centrist Albastru şi Alb
Generalul (r) Benny Ganz, liderul partidului centrist Albastru şi Alb (Amir Levy / Getty Images)

Liderul Partidului Albastru - Alb, Benny Ganz, a primit un mandat de la preşedintele israelian Reuven Rivlin pentru a încerca să formeze o nouă coaliţie guvernamentală, după ce o încercare prealabilă a lui Gantz în septembrie a eşuat.

Cum Benjamin Netanyahu se luptă cu disperare să rămână la putere suficient de mult pentru a evita urmărirea penală pentru acuzaţiile de corupţie, premierul, care în prezent conduce un guvern interimar de urgenţă, în timp ce Israelul luptă pentru a combate focarul de coronavirus, a folosit cu pricepere circumstanţele actuale în avantajul său.

Dar duminică, 61 de membri ai Knessetului au votat pentru a recomanda ca Ganz să primească şansa de a forma guvernul. Pentru a reuşi, va trebui să câştige majoritatea voturilor în Knesset, care are 120 de locuri.

Problema lui Ganz este că doi membri ai propriului partid Albastru-Alb al lui Gantz au spus că nu îl vor vota dacă Lista Comună Arabă (o grupare de partide arabe mai mici) rămâne parte a coaliţiei.

Potrivit Jerusalem Post, în prezent, singurele părţi dispuse să se alăture unui guvern condus de Ganz sunt Albastrul-Alb, Yisrael Beytenu, Labor-Meretz şi Lista Comună. Din punct de vedere legal, 61 de membri ai Knessetului trebuie să voteze guvernul la început, chiar dacă acesta ajunge să fie un guvern minoritar pe parcurs.

După întâlnirea de luni la palatul prezidenţial, la care Netanyahu a fost de asemenea prezent pentru a încerca şi a convinge preşedintele să solicite un guvern de unitate, Ganz a sunat la preşedintele partidului Yisrael Beytenu, Avigdor Lieberman, şi la preşedintele Labor-Meretz, Amir Peretz, şi le-a spus că intenţionează să formeze un guvern cât mai larg posibil pentru a face faţă provocărilor semnificative cu care se confruntă în prezent Israelul.

Atât Liberman, cât şi Peretz, au convenit să se întâlnească cu Ganz. Unul dintre cele mai mari lovituri politice ale lui Ganz a fost câştigarea sprijinului lui Liberman în urma rupturii dintre Liberman şi Netanyahu.

Dar când Gantz l-a sunat pe ministrul Apărării, Naftali Bennett, preşedintele partidului Yamina şi l-a invitat să se întâlnească, Bennett l-a respins, spunând că Ganz ar trebui să se alăture unui guvern de unitate condus de Netanyahu.

În cele 28 de zile pe care le are la dispoziţie pentru a forma un guvern, Gantz se va confrunta cu o misiune aproape imposibilă. Deşi are 61 de recomandări, s-ar putea să nu aibă 61 de membri ai Knessetului care să voteze în favoarea guvernului său, pentru că doi membri ai propriului partid au spus că vor vota împotriva unui guvern care se bazează pe voturile din Lista Comună Arabă, susţinând că organizaţia, care pledează pentru o mai mare reprezentare a minorităţii arabe a Israelului, sprijină teroriştii.

Între timp, se pare că Netanyahu ia în considerare o închidere completă în stil european a Israelului deoarece numărul israelienilor care s-au infectat cu virusul Wuhan a urcat la 250, cu patru cazuri în stare „gravă”.