Beijingul fumegă: Problema recoltării forţate de organe de la practicanţii Falun Gong, pe agenda unei alianţe internaţionale de parlamentari din 36 de ţări
focus
Delegaţi din 23 de ţări şi din Parlamentul European au participat recent, în capitala Taiwanului, Taipei, la un summit al Alianţei Interparlamentare pentru China (IPAC) pentru a discuta despre politicile privind statul chinez.
Potrivit site-ului Minghui.org, cel puţin opt dintre aceşti 49 de parlamentari s-au confruntat cu presiuni exercitate de oficiali ai Partidului Comunist Chinez înainte de a călători în Taiwan. Inclusiv în România a fost o tentativă (eşuată) de a se pune presiune pe unul dintre aleşi.
Înfiinţată în 2020, IPAC a organizat până în prezent trei summituri, fiind pentru prima dată când reuniunea a avut loc în Taiwan, care a aderat oficial la alianţă pe data de 30 iulie, anul curent.
În contextul în care IPAC a stârnit furia Beijingului prin faptul că a condamnat de nenumărate ori persecuţia împotriva grupului spiritual Falun Gong, un reporter prezent la conferinţa de presă organizată la încheierea summitului a menţionat că, la sfârşitul lunii iunie, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat Legea de protecţie a Falun Gong, într-un efort de a opri recoltarea forţată de organe pe care regimul chinez o desfăşoară împotriva grupului în China.
De asemenea, reporterul a întrebat dacă IPAC ia în considerare luarea mai multor măsuri împotriva recoltării forţate de organe în China, cum ar fi încurajarea unui mecanism juridic la nivel mondial pentru a protesta împotriva acestei atrocităţi.
Reinhard Butikofer din partea Partidului Verzilor din Germania este membru al Parlamentului European şi copreşedinte al IPAC. În calitate de iniţiator al Forumului Legislator-Expert al organizaţiei, Butikofer a declarat că IPAC nu numai că a luat în considerare astfel de acţiuni, dar a şi depus eforturi, aşa cum se reflectă în anunţurile recente. El a spus că vor urma mai multe acţiuni în acest context pentru a se asigura că această poziţie va primi o recunoaştere şi un sprijin larg.
Formată din peste 250 de legislatori din 36 de ţări, IPAC publică aproape în fiecare an, în jurul datei de 20 iulie, anunţuri axate pe recoltarea forţată de organe de la practicanţi Falun Gong desfăşurată în China la ordinele Partidului Comunist Chinez.
În continuare, redăm anunţul făcut pe X în acest an, intitulat "Declaraţie cu ocazia împlinirii a 25 de ani de persecuţie a practicanţilor Falun Gong":
"Astăzi se împlinesc 25 de ani de la începerea persecutării de către guvernul chinez a practicanţilor Falun Gong - un sfert de secol de suferinţă prelungită şi profundă.
Sute de mii de practicanţi Falun Gong au fost întemniţaţi, iar un număr necunoscut a fost supus celor mai grave forme de tortură. Rapoarte credibile confirmă recoltarea forţată de organe pe scară largă susţinută de stat.
Ne alăturăm numeroaselor grupuri şi persoane care deplâng nerespectarea drepturilor de bază prevăzute la Articolul 18 în cazul practicanţilor Falun Gong, care, împreună cu grupurile minoritare islamice, creştinii şi budiştii tibetani, printre alţii, nu se bucură de libertatea de gândire, conştiinţă sau religie în China contemporană.
Nicio minoritate, indiferent de convingerile sale, nu merită să fie lipsită de drepturile fundamentale. Facem apel la guvernele noastre să insiste ca Beijingul să înceteze imediat persecuţia minorităţilor religioase şi să respecte Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la care China este semnatară."
În ceea ce priveşte legea adoptata de Camera Reprezentantilor din SUA privind Falun Gong, parlamentarii din Taiwan şi Japonia au anunţat la jumătatea lunii iulie că intenţionează să adopte legi similare.
Mai exact, Satsuki Katayam, de la Camera consilierilor din Japonia, a solicitat adoptarea unei legislaţii care să se opună recoltării forţate de organe. Yoshitaka Sakurada, membru al Camerei Reprezentanţilor din Japonia şi delegat al IPAC, a îndemnat, de asemenea, la adoptarea unei legislaţii în conformitate cu Declaraţia universală privind combaterea şi prevenirea recoltării forţate de organe, anunţată în 2021.
Co-preşedintele Chen Gau-tzu de la Partidul Popular din Taiwan a fost, de asemenea, de acord în privinţa colaborării legislative globale în vederea opririi recoltării forţate de organe. Iar Fan Yun din partea Partidului Democrat Progresist a început să sprijine acest efort în 2022.
Falun Gong, o practică tradiţională de qigong care implică respectarea unui cod moral axat pe trei valori universale - Adevăr, Compasiune, Toleranţă - şi efectuarea a cinci exerciţii meditative, s-a bucurat de o mare popularitate în China în anii 1990, estimându-se că la acea vreme erau între 70 şi 100 de milioane de practicanţi. Însă, începând din iulie 1999, grupul s-a confruntat cu o amplă campanie de persecutare şi eliminare, lansată de Partidul Comunist Chinez, care a inclus încarcerări, torturi inumane, muncă forţată, omor şi recoltarea forţată de organe.