SUA ar putea adopta cele mai dure măsuri de până acum contra genocidului desfăşurat de Beijing împotriva mişcării Falun Gong
focus
Senatorul republican Marco Rubio a prezentat recent un proiect de lege menit să descurajeze uciderea de către regimul comunist chinez a practicanţilor Falun Gong pentru prelevarea organelor acestora.
Dacă ar fi adoptată, Legea privind protejarea Falun Gong ar face ca SUA să evite cooperarea cu China în domeniul transplantului de organe şi să preseze Beijingul să pună capăt "campaniei de recoltare forţată de organe sponsorizată de stat".
În conformitate cu această măsură, preşedintele SUA ar trebui să furnizeze comisiilor relevante ale Congresului o listă a persoanelor străine considerate a fi "implicate direct şi cu bună ştiinţă în recoltarea de organe fără consimţământ în Republica Populară Chineză sau care au facilitat acest lucru".
Persoanele de pe listă ar fi supuse unor sancţiuni care le-ar interzice să intre în Statele Unite sau să se implice în tranzacţii în Statele Unite. Orice viză actuală pe care o deţin ar fi invalidată. Proiectul de lege prevede, de asemenea, o sancţiune civilă de până la 250.000 de dolari şi o sancţiune penală de 1 milion de dolari şi 20 de ani de închisoare pentru cei găsiţi vinovaţi.
În termen de un an de la intrarea în vigoare a proiectului de lege, secretarii de stat şi secretarii pentru sănătate şi servicii umane, împreună cu directorul Institutului Naţional de Sănătate (NIH), ar trebui să elaboreze un raport privind practicile de transplant de organe din China, inclusiv în ceea ce priveşte practicanţii Falun Gong şi alţi deţinuţi de conştiinţă.
Oficialii ar trebui să prezinte o listă a subvenţiilor americane care au sprijinit transplantul de organe în China în ultimii 10 ani. Aceiaşi funcţionari ar trebui să stabilească dacă persecuţia Falun Gong constituie o "atrocitate" în temeiul Legii Elie Wiesel din 2018 privind prevenirea genocidelor şi a atrocităţilor.
Printre co-iniţiatorii proiectului de lege din Senat se numără senatorii republicani Ron Johnson, Roger Marshall şi Thom Tillis.
Camera Reprezentanţilor a adoptat o versiune similară a proiectului de lege în iunie, iniţiată de reprezentantul republican Scott Perry şi alţi 18 congresmani.
Dacă va fi adoptat de Senat şi promulgat, proiectul de lege va deveni prima lege federală care va pune în discuţie persecuţia din China şi comerţul ilicit cu organe care vizează grupul spiritual Falun Gong.
Măsura a fost introdusă la mai puţin de două săptămâni după ce grupul a comemorat 25 de ani de persecuţie în China comunistă.
Falun Gong, o practică tradiţională de qigong ce implică respectarea unui cod moral axat pe trei valori universale - Adevăr, Compasiune, Toleranţă - şi efectuarea a cinci exerciţii meditative, s-a bucurat de o mare popularitate în China în anii 1990, estimându-se că la acea vreme erau între 70 şi 100 de milioane de practicanţi. Însă, începând din iulie 1999, grupul s-a confruntat cu o amplă campanie de persecutare şi eliminare, lansată de Partidul Comunist Chinez şi care a implicat încarcerarea, tortura, munca forţată, omorul şi recoltarea forţată de organe.
Senatorul republican Marco Rubio a prezentat proiectul de lege ca un ansamblu de măsuri pentru a contracara influenţa Chinei comuniste. Alte două propuneri legislative includ Legea Stop PCC pentru sancţionarea oficialilor Partidului Comunist Chinez şi a membrilor adulţi ai familiilor acestora pentru "acte de agresiune, opresiune şi încălcări ale drepturilor omului".
Proiectul de lege menţionează suprimarea de către Beijing a libertăţilor din Hong Kong, hărţuirea militară şi agresiunea faţă de vecinii săi, inclusiv Taiwan, Filipine şi India, precum şi abuzurile împotriva drepturilor omului şi munca forţată în Tibet şi Xinjiang.
În plus, proiectul de lege prevede că cei care joacă un rol major în tolerarea unui astfel de comportament prin politici ale organelor de decizie ale Partidului Comunist Chinez - adică, Biroul Politic, Comisia Militară Centrală şi Comitetul Central al Partidului - ar trebui să fie pe o listă neagră, să li se interzică intrarea în SUA, să aibă proprietăţi în SUA sau poată desfăşura tranzacţii în Statele Unite.
"China comunistă a reuşit să scape cu o campanie de răutate generalizată", a afirmat Rubio într-o declaraţie. "De la comiterea de acte de genocid împotriva grupurilor religioase şi etnice, până la desfăşurarea de sterilizări şi avorturi forţate, precum şi dominaţia asupra unor minerale şi tehnologii cruciale şi împiedicarea suveranităţii mai multor parteneri regionali, SUA nu va tolera aceste practici".
O serie de state americane au luat măsuri pentru a contracara recoltarea de organe desfăşurată de regimul chinez. Începând din iunie 2023, statele Texas, Utah şi Idaho au adoptat legi care să împiedice companiile de asigurări să acopere operaţiile de transplant dacă organele provin din China.
Problema a câştigat, de asemenea, o atenţie internaţională, mai mulţi experţi în drepturile omului afiliaţi ONU declarându-se "extrem de alarmaţi de rapoartele privind recoltarea de organe care vizează minorităţi, inclusiv practicanţi Falun Gong, uiguri, tibetani, musulmani şi creştini, aflaţi în detenţie în China".
În 2022, Parlamentul European a adoptat, de asemenea, o rezoluţie privind "îngrijorarea profundă cu privire la rapoartele referitoare la recoltarea persistentă, sistematică, inumană şi autorizată de stat de organe de la deţinuţii din China şi, mai precis, de la practicanţii Falun Gong". Rezoluţia a declarat că practica Partidului Comunist Chinez de recoltare forţată de organe "poate constitui o crimă împotriva umanităţii".
În mai multe rapoarte recente, Departamentul de Stat al SUA a evidenţiat recoltarea forţată de organe.
La două zile după adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a Legii privind protecţia practicantilor Falun Gong, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a solicitat Partidului Comunist Chinez să permită "investigaţii independente şi transparente privind sistemul de transplant de organe al ţării" şi "să primească observatori independenţi pentru a investiga veridicitatea acestor rapoarte".
Regimul ar trebui "să înceteze acţiunile sale josnice împotriva deţinuţilor de conştiinţă şi să acţioneze în conformitate cu angajamentele sale privind drepturile omului şi să respecte pe deplin toate standardele medicale şi etice relevante şi cele mai bune practici, inclusiv să acţioneze în interesul pacientului, consimţământul informat şi respectul pentru personalitate", a declarat purtătorul de cuvânt pentru NTD.