BBC trebuie să reînveţe ABC-ul său jurnalistic (FT)

BBC are probleme, iar pierderea a doi directori generali ca urmare a practicării unui jurnalism de o calitate scăzută, în decurs de un deceniu, este mai mult decât o neglijenţă, scrie Financial Times (FT), pentru care trustul public ar trebui să reînveţe rapid ABC-ul jurnalistic.
Vedere de ansamblu a semnului de pe peretele centrului de televiziune BBC în vestul Londrei. (Carl Court / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.11.2012

BBC are probleme, iar pierderea a doi directori generali ca urmare a practicării unui jurnalism de o calitate scăzută, în decurs de un deceniu, este mai mult decât o neglijenţă, scrie Financial Times (FT), pentru care trustul public ar trebui să reînveţe rapid ABC-ul jurnalistic.

Dacă în cazul fostului director general al BBC, Greg Dyke, demisia a venit ca urmare a unei controverse privind modul în care BBC-ul a relatat despre o anchetă privind un incident legat de războiul din Irak, în cazul lui George Entwistle, a fost vorba de un amestec de ghinion şi de un stil de management timid. Cu toate acestea, atunci când furtuna mediatică creată de dezvăluirile privind practicile de pedofilie ale fostului star de televiziune Jimmy Savile va înceta, plecarea lui Entwistle ar putea să pară nenecesară.

Potrivit FT, BBC nu este într-o situaţie atât de proastă pe cât reiese citind cea mai mare parte a presei. Ziarele lui Rupert Murdoch nu au fost niciodată prietenoase faţă de BBC. În plus, după dezvăluirea infracţiunilor pe scară largă de la News International în afacerea ascultării telefoanelor, necazurile BBC-ului cu scandalul Savile au fost o diversiune 'trimisă din cer' pentru trustul lui Murdoch, iar editorii săi au abandonat orice urmă de obiectivitate.

Multe alte publicaţii sunt îngrijorate că reputaţiile lor sunt pe cale să fie afectate de către viitorul raport Leveson despre starea presei, despre care există speculaţii că va solicita crearea unui cadru legal de reglementare. Mai mult, cei care au văzut planurile sale timpurii susţin că acestea fac chiar şi un BBC defectuos să pară un model de virtute. În consecinţă, editorii nu ratează oportunitatea de a lovi trustul finanţat din fonduri publice înainte de publicarea raportului.

Acestea fiind spuse, diversele anchete privind comportamentul BBC - atunci când a 'închis ochii' la activităţile sexuale ale lui Savile şi mai recent, atunci când a abandonat verificările de bază la relatarea despre un alt scandal de pedofilie - este puţin probabil să îi şlefuiască reputaţia.

Cel mai de preţ bun al BBC era încrederea publicului şi exact acesta a înregistrat o scădere importantă. Recuperarea sa trebuie să înceapă prin revenirea la unele standarde elementare ale jurnalismului. O mare parte din probleme pot fi indentificate în timpul mandatului lui Mark Thompson, predecesorul lui Entwistle la conducerea BBC, care începând de luni va deveni directorul executiv al New York Times.

Lui Thompson i-a plăcut să vadă în BBC un gigant mass-media care să rivalizeze cu Google. Obsedat de 'impactul' asupra audienţelor, el a sacrificat misiunea de a informa, educa şi explica pentru a putea creşte audienţele.

Or, pretenţiile BBC la finanţarea publică şi, astfel, la un loc unic în viaţa democratică din Marea Britanie se bazau tocmai pe reputaţia sa de acurateţe şi de imparţialitate.

Însă ambiţiile lui Thompson cereau altceva. Dacă vrem ca BBC să performeze bine în termeni de audienţe, ştirile trebuie să aibă 'impact'. De ce să nu împletim atunci ştirile cu comentariile şi să nu ne concentrăm, asemenea presei, pe scandal şi senzaţie?

Lordul Patten, preşedintele BBC Trust, a promis o reformă radicală a gestionării BBC. Fără îndoială, lucrurile pot fi îmbunătăţite prin renunţarea la directorii extrem de bine plătiţi şi în mare măsură redundanţi care umplu birourile trustului. Mai presupus de toate, comentează FT, BBC are nevoie de un director general, care să fie în primul şi în cel mai important rând un redactor-şef angajat faţă de ideea unui jurnalism de calitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor