BBC: China a preluat în tăcere o bucată din Nepal, construieşte clădiri pe partea nepaleză a frontierei

Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii (Feng Li/Getty Images)
A.P.
08.02.2022

Un raport al guvernului nepalez, scurs către BBC, acuză regimul comunist chinez de invadare a unei părţi din teritoriul Nepalului, lângă graniţa dintre cele două ţări.

Graniţa dintre Nepal şi China se întinde pe o distanţă de aproape 1.400 km de-a lungul munţilor Himalaya şi a fost stabilită printr-o serie de tratate semnate de cele două ţări la începutul anilor 1960. O mare parte din graniţă se află pe teren accidentat şi greu accesibil. Graniţa este delimitată de un şir de stâlpi, amplasaţi destul de rar, astfel încât uneori este greu de ştiut cu exactitate unde se află frontiera.

Guvernul nepalez a decis să trimită un grup operativ în zona Humla, pentru a examina situaţia din teren, în urma unor rapoarte privind posibile încălcări ale frontierei de către chinezi. Unii localnici susţineau că regimul comunist de la Beijing ar fi construit o serie de clădiri pe partea nepaleză a frontierei.

În raportul său, grupul format de guvernul din Kathmandu a constatat că activităţile de supraveghere ale forţelor de securitate chineze au restricţionat activităţile religioase desfăşurate pe partea nepaleză a frontierei, într-un loc numit Lalungjong.

Zona a fost în mod tradiţional un punct de atracţie pentru pelerini datorită faptului că se află în apropierea Muntelui Kailash - lângă graniţă, în China - care este un loc sacru atât pentru hinduşi, cât şi pentru budişti.

Raportul a concluzionat, de asemenea, că Beijing-ul a restricţionat păşunatul fermierilor nepalezi.

În aceeaşi zonă, raportul a constatat că regimul comunist chinez a construit un gard în jurul unui stâlp de frontieră şi încearcă să construiască un canal şi un drum pe partea nepaleză a frontierei.

Raportul, care nu a fost publicat deocamdată, a recomandat ca forţele de securitate nepaleze să fie staţionate în zonă pentru a garanta securitatea.

Ambasada Chinei din Kathmandu neagă orice fel de ilegalitate.

În ultimii doi ani, au existat rapoarte privind invadarea Nepalului de către chinezi, ceea ce a dus la proteste ocazionale în capitala nepaleză, Kathmandu. Cea mai recenta demonstraţie a avut loc luna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor