Bashar al-Assad este părăsit de aliaţi: Ambasadorul Siriei în Irak s-a raliat opoziţiei

Preşedintele sirian,  Bashar al-Assad
Preşedintele sirian, Bashar al-Assad (AFP PHOTO / HO / SANA / Getty Images)
Epoch Times România
13.07.2012

Damascul a recunoscut joi că ambasadorul sirian în Irak, Nawaf al-Fares, a trecut de partea opoziţiei. Al-Fares este cel mai înalt funcţionar care a 'rupt-o' cu regimul lui Bashar al-Assad. Experţii amintesc că, în urmă cu un an, la fel a început şi prăbuşirea dictaturii lui Moammer Gaddafi în Libia, notează, vineri, cotidianul rus Kommersant.

'Nawaf al-Fares a fost înlăturat de la exercitarea împuternicirilor şi nu mai are nicio legătură nici cu Ambasada Siriei la Bagdad, nici cu Ministerul de Externe al Siriei', a anunţat puterea de la Damasc. Autorităţile siriene au avut nevoie de aproape o zi pentru a reacţiona la fuga diplomatului. Până atunci, fostul ambasador şi-a făcut el însuşi publică decizia pe Facebook, iar postul de televiziune qatariot Al Jazeera a prezentat un interviu cu acesta.

'Din acest moment sunt de partea revoluţiei populare din Siria. Acesta este locul meu firesc, într-o perioadă dificilă pe care o traversează ţara', a declarat Nawaf al-Fares. Fostul ambasador i-a îndemnat şi pe alţi membri ai partidului proguvernamental 'Baas' să facă acelaşi lucru, pentru că 'regimul l-a transformat (partidul) într-un instrument pentru suprimarea poporului şi a aspiraţiei sale spre libertate şi autorespect'. Fostul ambasador nu a prezentat motive concrete care l-au făcut să ia această decizie, subliniază Kommersant.

Nawaf al-Fares, care a fost ambasador în Irak din 2008, iar până atunci guvernator în oraşele Idlib şi Deir es Zor, este cel mai important 'înalt funcţionar-transfug' de la începutul confruntării dintre autorităţi şi opoziţie. În afară de aceasta, el este unul dintre capii influentului şi numerosului neam Okaidat, care îi sprijinea în mod tradiţional pe alawiţi, ce formează baza puterii siriene.

Prin decizia sa, înaltul funcţionar sirian a pus într-o situaţie delicată conducerea Irakului, care pe parcursul întregii confruntări din Siria a păstrat, spre deosebire de mulţi vecini arabi ai Damascului, neutralitatea. Potrivit Kommersant, Bagdadul i-a recomandat insistent ambasadorului sirian revoltat să părăsească pe cât se poate de repede Irakul. Drept rezultat, deja joi Nawaf al-Fares a sosit în Qatar. Doha este principalul sponsor financiaro-informaţional al opoziţiei siriene, astfel că alegerea fostului ambasador este destul de logică: aici el va fi apreciat cum se cuvine şi implicat în războiul informaţional.

Fuga acestui înalt funcţionar sirian a coincis cu demararea în cadrul Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a discuţiilor pe marginea noii revoluţii privind Siria, subliniază cotidianul rus. SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania au propus un proiect de rezoluţie care conţine un ultimatum la adresa Damascului: dacă după zece zile de la adoptarea rezoluţiei Bashar al-Assad nu va începe să pună în aplicare planul de pace al lui Kofi Annan, Siria se va confrunta cu o înăsprire radicală a regimului de sancţiuni.

Susan Rice, ambasadorul SUA la ONU, insistă asupra necesităţii ca în document să fie menţionat capitolul VII al statului ONU, care permite utilizarea forţei militare pentru asigurarea respectării rezoluţiei. Un text pus de acord va trebui elaborat timp de o săptămână, în condiţiile în care în noaptea spre 21 iulie expiră mandatul misiunii de observatori ai ONU în Siria, aminteşte Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor