Bashar al-Assad contra monopol pe piaţa europeană a gazelor: Arabia Saudită a încercat 'să cumpere' Rusia

Arabia Saudită i-a propus Rusiei un târg politic de anvergură, promiţându-i beneficii economice majore, inclusiv un contract important de arme şi angajamentul de a nu contesta vânzările de gaze naturale ruseşti în Europa, în schimbul cererii ca Moscova să-şi diminueze susţinerea pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad, relatează Reuters, citând surse din Orientul Mijlociu şi diplomaţi occidentali.
Preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad. (DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.08.2013

Arabia Saudită i-a propus Rusiei un târg politic de anvergură, promiţându-i beneficii economice majore, inclusiv un contract important de arme şi angajamentul de a nu contesta vânzările de gaze naturale ruseşti în Europa, în schimbul cererii ca Moscova să-şi diminueze susţinerea pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad, relatează Reuters, citând surse din Orientul Mijlociu şi diplomaţi occidentali.

Potrivit acestora, oferta a fost făcută personal preşedintelui rus Vladimir Putin de către prinţul saudit Bandar bin Sultan, influentul şef al serviciilor secrete saudite, care a întreprins săptămâna trecută o vizită la Moscova.

Rusia a sprijinit regimul de la Damasc cu arme, furnizându-i acoperire diplomatică pe întreaga durată a războiului civil din Siria, care devastează de peste doi ani această ţară, şi orice schimbare în poziţia Moscovei ar elimina un obstacol major pentru o acţiune privind Siria în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Conform unor surse din cadrul opoziţiei siriene, Arabia Saudită s-a oferit să cumpere arme ruseşti în valoare de 15 miliarde de dolari şi să ofere garanţii Moscovei că gazele naturale din Golf nu vor ameninţa poziţia Rusiei ca furnizor principal de gaze naturale în Europa, conform Reuters şi portalului economic rus Rbc.

În schimb, Arabia Saudită doreşte ca Rusia să-şi diminueze sprijinul puternic pentru regimul sirian şi să fie de acord să nu blocheze orice viitoare rezoluţie a Consiliului de Securitate privind Siria, potrivit unor surse.

O sursă din Golf familiarizată cu dosarul a confirmat pentru Reuters că prinţul Bandar s-a oferit să cumpere cantităţi mari de arme din Rusia, dar că valoarea contractului nu a fost specificată în discuţii.

Un politician libanez apropiat Arabiei Saudite a declarat că întâlnirea dintre Bandar şi Putin a durat patru ore (la reşedinţa preşedintelui rus Novo-Ogariovo din afara Moscovei). 'Saudiţii au fost entuziasmaţi de rezultatul întrevederii', a mai spus acesta, fără să intre în detalii.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, nu a putut fi contactat imediat, miercuri, pentru comentarii despre întâlnirea cu prinţul saudit de la Novo-Ogariovo. De asemenea, nici oficiali ai Ministerului saudit de Externe nu au fost disponibili pentru comentarii pe acelaşi subiect.

Răspunsul iniţial al lui Putin la oferta şefului serviciilor secrete saudite a fost mai mult decât vag, afirmă diplomaţi citaţi de Reuters, sub rezerva anonimatului. În acest sens, un diplomat occidental şi-a exprimat îndoiala că Putin va fi de acord să facă un troc cu poziţia influentă a Rusiei, formată recent în regiune, cu o tranzacţie cu arme, fie aceasta chiar de mai multe miliarde de dolari.

Sunt diplomaţi care consideră însă că poziţia Moscovei ar putea să devină mai flexibilă. Potrivit acestora, Rusia a cerut ca Bashar al-Assad să accepte o misiune a ONU în Siria pentru a investiga posibila utilizare de arme chimice.

'O figură proeminentă' a opoziţiei siriene, al cărei nume nu este făcut public, a declarat:'Bandar a încercat să risipească două temeri de bază ale Rusiei: că în locul lui Assad vor veni islamişti-extremişti şi că Siria va deveni ţară de tranzit pentru gazele extrase din Golf, în special din Qatar, în detrimentul Rusiei'.

Bandar bin Sultan este unul din cei mai influenţi oameni nu numai în Arabia Saudită, ci şi în politica mondială. Nu este prima oară când el se întâlneşte cu Vladimir Putin. Aceasta este cel puţin a şasea vizită a sa la Moscova în ultimii şapte ani şi chiar el a fost cel care a pregătit vizita preşedintelui rus în 2007 la Riad, scria vinerea trecută publicaţia electronică Vzgliad. Potrivit publicaţiei menţionate, chiar dacă Bandar este considerat omul americanilor (fiind supranumit Bandar Bush, graţie relaţiilor strânse cu familia foştilor preşedinţi americani George H.W. Bush şi George W.Bush), Putin vede în acesta un interlocutor confortabil, întrucât provine ca şi el din serviciile secrete, iar, în oamenii politici, după cum se spune, liderul rus nu ar avea prea mare încredere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor