Băsescu vrea să viziteze Deepwater Champion, vas despre care a auzit că este dotat ca în Star Trek
Preşedintele Traian Băsescu i-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Ian Fisher, director general al sucursalei ExxonMobil Explorare şi Producţie România, şi pe Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, prilej cu care şeful statului a spus că nu ar vrea să piardă ocazia de a vizita vasul Deepwater Champion, care execută forajul în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, punctând că a auzit că la bordul lui este o tehnologie "ca în Star Trek".
"Am auzit că tehnologia este ca în Star Trek la bordul vasului (Deepwater Champion - n.r.)", a spus Băsescu, la întrevederea cu Ian Fisher şi Mariana Gheorghe.
În replică, Fisher a afirmat că tehnologia s-a schimbat foarte mult, în ultimii ani.
"Sunt în acest domeniu de 34 de ani şi schimbările tehnologice în timp au fost fenomenale, acum este ca pe nava Enterprise, se forează cu ajutorul joystick-urilor. Este incredibil să vezi schimbările care se întâmplă. Când am început prima dată, nu se fora la mai mult de 200 de metri, acum se forează şi la trei mii de metri", a spus Fisher.
Băsescu l-a întrebat pe Fisher dacă vasul de foraj poate opera în actualele condiţii meteo, iar directorul ExxonMobil a spus că au existat doar uşoare probleme cu lichidele hidraulice.
Potrivit lui Fisher, activitatea companiei în Marea Neagră funcţionează şi datorită unei "colaborări extraordinare" cu autorităţile române.
Şeful statului a precizat că ar fi trebuit să viziteze Deepwater Champion sâmbătă, dar vizita a fost anulată, însă a susţinut că nu şi-ar dori să piardă ocazia de a vizita vasul.
În debutul întrevederii, şeful statului a fost întrebat de Ian Fisher cum ne descurcăm cu vremea, iar Băsescu a răspuns: "Am încercat să reuşim să supravieţuim acestei vremi rele cu nişte gaz din Rusia, să sperăm că vom găsi o altă soluţie în perioada următoare".
Grupul petrolier Petrom, împreună cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filială a companiei Exxon Mobil, a început forajul de explorare la sonda Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, a informat Petrom, la începutul lunii ianuarie.
Sonda Domino-1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri. Forajul va fi executat de către vasul ultramodern de clasă mondială Deepwater Champion, care a sosit recent în apele româneşti după finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimează că operaţiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile.
Perimetrul Neptun are o suprafaţă de aproximativ 9.900 kilometri pătraţi în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 metri. În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele două companii au lucrat îndeaproape pentru achiziţia de date seismice 3D şi pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi în perimetrul Neptun.
În perioada 2009-2010, Petrom şi ExxonMobil au achiziţionat date pentru peste 3.000 kilometri pătraţi din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D de ultimă generaţie - în cadrul celui mai mare program seismic desfăşurat vreodată în România.
Deepwater Champion a fost construit în Coreea de Sud şi a fost proiectat special pentru un acces facil în şi din Marea Neagră. Vasul are o turlă dublă de foraj şi poate efectua simultan o varietate de operaţiuni, înregistrând o eficienţă crescută. Construit cu cocă dublă, vasul este autopropulsat şi capabil să îşi menţină poziţia în larg în condiţii de valuri de 9 metri şi la o viteză a vântului de 60 noduri (70 mile/h).