Băsescu: "România îşi va redefini politica energetică fara a aştepta aprobarea nimănui"
alte articole
"România îşi va redefini politica energetică plecând de la propriile sale resurse şi fara a aştepta aprobarea nimănui", a anunţat vineri preşedintele Traian Băsescu la Bruxelles, în Consiliul European, după eşecul proiectului Nabucco.
Preşedintele şi-a exprimat regretul în Consiliu pentru faptul că un proiect "în care acţionarii principali sunt două companii din afara UE (...) a câştigat în favoarea proiectului Nabucco, care era format exclusiv din state şi companii ale UE".
În încercarea de a vedea jumătatea plină a paharului, cum a recunoscut el însuşi: "tot păgubaşul îşi căută şi ce e bun în ce s-a întâmplat", şi fără Nabucco, România tot are alternative care să ne asigure independenţa energetică. Avem"şansa de a avea gaze de şist cu cel puţin 50% mai ieftine, înainte de data la care ar fi fost gata Nabucco, şi gaze din Marea Neagră tot la un preţ rezonabil" a declarat preşedintele.
Referitor la opţiunile pe care România le are fără Nabucco, şeful statului român indică gazele de şist şi resursele din Marea Neagră.
"Fara a intra din detalii, opţiunea e acum, fara niciun dubiu că România are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist plus evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor şi a ţiţeiului deja confirmate în Marea Neagră", a menţionat şeful statului, la Bruxelles, după ce a participat summitul european de vară.
Traian Băsescu pare să conteze doar pe resursele noastre şi vede absolut utopică ipoteza că se vor găsi soluţii pentru ca şi România să beneficieze de gaze naturale prin proiectul TAP. "Sigur că România ar fi avut de câştigat dacă Nabucco se făcea, eu nu sunt la vârsta pubertăţii să cred afirmaţia că au câştigat amândoi, că din TAP vom face nişte prelungiri ... Am trecut de vârsta pubertăţii politice. Sunt vorbe de consolare dar România trebuie să-şi ia soarta strategiei energetice în mâini", a subliniat Băsescu.
Pentru România, dependenţa energetică faţă de Rusia nu este o alternativă, declară Băsescu. Politica României este de a diversifica sursele de aprovizionare, nu de a se lega de ruşi prin South Stream.
"România nu vrea să rămână dependentă de un singur furnizor şi ne auto-definim politica energetică având în vedere eşecul proiectului european. Nu putem sta până când Europa va face un nou proiect care nu ştim dacă va reuşi", a subliniat el. "Este o "copilărie să afirmi că România are acum interesul să intre în proiectul rusesc South Stream, în condiţiile în care obiectivul ţării este diversificarea surselor de aprovizionare.
Preşedintele consideră că România ar putea să demareze în cel mult patru ani exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră şi a gazelor de şist, dacă se dau curs ofertelor aflate pe rol.