Băsescu îi cere lui Ianukovici să reducă presiunile exercitate asupra lui Timoşenko

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. (PIERRE VERDY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.05.2012

Traian Băsescu, preşedintele român şi cel polonez, Bronislaw Komorowski, au cerut Ucrainei să amelioreze situaţiei democraţiei din ţară şi să scadă presiunile exercitate asupra Iuliei Timoşenko, pe fondul îngrijorării că acest dosar va tensiona şi mai mult relaţiile cu UE.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a luat parte duminică şi luni la summitul NATO de la Chicago. El avut programate trei întâlniri bilaterale în marja reuniunii, cu preşedinţii Poloniei, României şi Afganistanului.

Alianţa şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu justiţia selectivă şi punerile sub acuzare motivate politic din Ucraina, transmiţând un mesaj ferm preşedintelui.

"Suntem îngrijoraţi de aplicarea selectivă a justiţiei şi de ceea ce par inculpări motivate politic, inclusiv vizând membri importanţi ai opoziţiei, precum şi de condiţiile lor de detenţie", se arată într-o declaraţie aprobată la summitul NATO.

De asemenea, Alianţa a cerut Ucrainei să rezolve problemele cu care se confruntă sistemul judiciar, pentru a asigura respectarea în totalitate a acordurilor internaţionale semnate.

Declaraţia îl pune într-o situaţia delicată pe Ianukovici, unul dintre cei circa 60 de lideri din lume invitaţi să ia parte la summit. Aliaţii săi politici sperau că reuniunea va reprezenta o ocazie pentru a ieşi din izolarea internaţională în care se află în prezent ţara.

Ianukovici a avut programate trei întâlniri bulaterale la summit, cu preşedinţii Poloniei, României şi Afganistanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor