Băsescu: Ce ne asumăm din ce s-a întâmplat în Algeria?

"Cum ne apărăm cetăţenii?" este întrebarea pe care autorităţile ar trebui să şi-o pună după criza ostaticilor din Algeria, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea anuală cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti.
Traian Basescu, conferinţă de presă la Cotroceni (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
21.01.2013

"Cum ne apărăm cetăţenii?" este întrebarea pe care autorităţile ar trebui să şi-o pună după criza ostaticilor din Algeria, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea anuală cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti.

"Zilele acestea cu toţii am văzut că terorismul se află la frontiera de sud a UE. Evenimentele din Algeria au confirmat încă o dată că grupări teroriste puternice sunt capabile să ucidă cetăţenii noştri. Nu putem trece peste evenimentele din Algeria fără să ne punem cel mai serios această întrebare: Cum îi putem apăra pe cetăţenii noştri?", a afirmat Băsescu.

Mulţi dintre românii care pleacă peste hotare se gândesc că statul îi va apăra, dar uneori nu se întâmplă aşa.

"Nu avem o evaluare finală asupra a ceea ce s-a întâmplat. Cert este că acolo au murit cetăţenii noştri nevinovaţi, cetăţeni americani, japonezi, oameni care s-au dus cu companiile noastre. Nu avem dreptul să trecem peste acest eveniment fără a da un răspuns: Ce ne asumăm din ce s-a întâmplat în Algeria?".

Reacţia preşedintelui Băsescu vine după ce premierul Ponta a declarat că nu are de reproşat nimic celulei de criză de la nivelul MAE în privinţa crizei ostaticilor. Ponta a mai precizat că românul care a fost dus la spital nu a putut fi salvat, iar despre al doilea român mort în Algeria nimeni nu a avut informaţii, deşi ministrul Corlăţean afirmase că altfel s-ar fi procedat dacă autorităţile ar fi avut mai multe informaţii despre starea sa de sănătate.

"Nu am nimic sa reproşez celulei de criza din MAE, ci, dimpotrivă, au gestionat profesionist, corect, tot ce trebuia gestionat şi cu informarea mea nu au fost date publicităţii informaţii înainte de a anunţa familiile", a afirmat Ponta.

Doi români au decedat în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alţi trei s-au salvat.

Ce susţine Corlăţean

Autorităţile române ar fi putut gestiona altfel situaţia în cazul celui de-al doilea român mort în Algeria, în cazul ostaticilor luaţi de terorişti, dacă ar fi fost informate că acesta avea o problemă de sănătate serioasă, care îi punea viaţa în pericol, a declarat ministrul de Externe Titus Corlăţean.

"Am confirmat astăzi (n.r. duminică), când am avut informaţia certificată de la autorităţile algeriene. Sâmbătă am aflat că a fost eliberat, printr-o operaţiune a armatei algeriene, într-un grup mai larg, de 20 de cetăţeni şi că ar fi internat în spital. Această informaţie a fost confirmată ulterior, inclusiv aseară (sâmbătă seară -n.r.) am aflat pe sursă occidentală că era în spital. Ce am regretat a fost că informaţia care ne-a fost furnizată nu a fost completă şi nu ni s-a spus că există o problemă de sănătate serioasă, care i-ar putea pune în pericol viaţa, pentru că dacă ştiam altfel gestionam, inclusiv comunicarea cu familia", a afirmat Corlăţean.

Ministrul a explicat că există anumite proceduri conform cărora MAE comunică atunci când este vorba despre astfel de situaţii, cum este criza ostaticilor din Algeria, inclusiv sunt aspecte care nu trebuie spuse pentru a nu fi pusă în pericol viaţa unor oameni.

Sâmbătă, autorităţile române au anunţat că un român a fost ucis în Algeria, în timp ce alţi patru au supravieţuit şi sunt în siguranţă. O zi mai târziu, MAE a făcut public faptul că un al doilea cetăţean român a decedat în Algeria, fiind vorba despre un bărbat care fusese grav rănit şi a murit la spital.

Secretarul de stat din MAE, Robert Cazanciuc, a precizat că ministerul îşi exprimă profunda dezamăgire pentru că autorităţile algeriene nu au informat corect, concret şi la timp despre situaţia celui de-al doilea român mort.

Cei doi români care au decedat în Algeria sunt din judeţul Prahova, din localităţile Bărcăneşti şi Ploieşti.

În cele patru zile ale crizei ostaticilor, 21 de persoane au murit în incinta unui complex algerian de exploatare a gazelor, iar 32 de răpitori au fost ucişi de forţele speciale din cadrul armatei care au efectuat un asalt asupra instalaţiei, conform unui bilanţ oficial provizoriu.

Mai multe persoane care lucrau în Algeria la un complex de exploatare a gazelor au fost răpite miercuri de o grupare teroristă afiliată la reţeaua teroristă Al-Qaeda. Ulterior, armata algeriană a atacat complexul cu ajutorul elicopterelor şi a ucis zeci de ostatici şi răpitori.

Militarii algerieni au reuşit să elibereze "685 de angajaţi algerieni şi 107 străini" şi au împuşcat "32 de terorişti", a anunţat Ministerul de Interne printr-un comunicat de presă citit la televiziunea de stat. Nu mai puţin de 21 de ostatici au murit, iar alte două persoane au fost ucise într-un atac comis de gruparea islamistă înaintea luării de ostatici, a adăugat ministerul.

Teroriştii islamişti au atacat miercuri dimineaţă un autobuz care transporta angajaţi ai platformei de exploatarea gazelor către aeroport, omorând un algerian şi un britanic. Apoi, au luat ostatici sute de alţi angajaţi ai complexului. Printre cei 32 de răpitori ucişi se numără trei algerieni, iar ceilalţi erau de diferite naţionalităţi, fiind vorba inclusiv despre experţi în substanţe explozive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor