Băsescu a pus tunul pe Bogdan Chirieac în direct: Eşti un "analist" pârât care nu citeşte, dar vorbeşte / Slujeşti pe bani partidele

Traian Băsescu şi Bogdan Chiriac
Andrei Pricopie
30.07.2024

Fostul preşedinte Traian Băsescu a avut o ieşire dură, într-o emisiune România TV, la adresa lui Bogdan Chirieac, pe care l-a catalogat drept un fel de "tonomat" care ia bani de la partide pentru a le susţine agenda.

Bogdan Chirieac: Am ieşit dintr-o emisiune de la România TV şi m-am întâlnit pe culoar, la distinsa televiziune, cu domnul preşedinte Traian Băsescu. Am avut şi o discuţie destul de contondentă în acest sens. A venit vorba despre statul de drept în România şi i-am reproşat preşedintelui că a avut o contribuţie nefastă la crearea acestui stat, un stat nefuncţional în acest moment, cu statul paralel, cu statul subteran, cu faptul că România nu are justiţie funcţională, nu are administraţie performantă şi aşa mai departe.

Domnul preşedinte Traian Băsescu a spus că eu promovez statul lăsat de Ion Iliescu. Este un profund neadevăr din acest punct de vedere. Dânsul a spus că noi nu vrem relaţia cu americanii. Păi cum nu vrem relaţia cu americanii? Uşile Americii le-a deschis preşedintele Emil Constantinescu. În 1997, după ce am fost respinşi la Madrid, la intrarea în NATO, preşedintele Bill Clinton a venit la Bucureşti, împreună cu excelenţa sa, ambasadorul Alfred Mozes, care a avut o contribuţie esenţială aici. Mai departe, în 2002, George W. Bush, era Năstase şi Iliescu, ne-a invitat în NATO la Praga şi, în 2004, Adrian Năstase, pe peluză, la Washington, pe peluza Casei Albe, a băgat România în NATO. În 2002, îi luam un interviu preşedintelui George W. Bush la Casa Albă.

Deci, eu înţeleg faptul că şi domnul Băsescu a insistat pe relaţia cu Statele Unite şi este unul dintre puţinele lucruri bune pe care le-a făcut în mandatul domniei sale. Dar nu poţi să spui că România întorsese spatele Americii şi domnul Băsescu ne-a adus înapoi către Statele Unite. Este un neadevăr. Lucrurile astea s-au întâmplat istoric, pot fi verificate, aşa cum v-am spus. Emil Constantinescu şi apoi Adrian Năstase. Nici statul lui Ion Iliescu nu era funcţional, dar nici ce ne-a lăsat domnia sa, domnul Băsescu, nu poate fi considerat funcţional şi, în niciun caz, nu poate fi considerat funcţional la nivelul anului 2024.

Jurnalistă: Ce aveţi de împărţit cu domnul Chiriac, domnule Băsescu?

Traian Băsescu: Nu am nimic, decât îl consider exact ceea ce este: un analist pârât care nu citeşte, dar vorbeşte, pentru că, dacă ar citi documentele, ar vedea dimensiunea relaţiilor, spre exemplu, româno-americane în diverse etape. Poate că, la un moment dat, o să îmi arate parteneriatul strategic semnat în timpul domnului preşedinte Emil Constantinescu şi, între timp, poate îl citeşte şi pe cel convenit de mine cu preşedintele Obama.

Dar nu asta e problema mea. Problema mea este că oameni ca el ar vrea o întoarcere la statul pe care eu l-am moştenit de la Ion Iliescu. Or, aşa ceva nu este posibil. Sigur, nu spune nimeni că, spre exemplu, în justiţie, pe care am avut o presiune extraordinară, să o facem funcţională, nu spune nimeni că nu au fost abuzuri, erori, dar să fie pedepsiţi cei care le-au făcut. Iar în ceea ce priveşte suferinţa domnului Chirieac, sigur, eu înţeleg, nu are contract cu mine, are cu partide... cu PSD-ul, cu alţii. Are contracte de prestaţie şi prestează cu toată convingerea.

Însă ce pot să-i spun domnului Chirieac este că România este mult transformată, a fost mult transformată în cei 10 ani. Dar mă întreb altceva. Suntem în 2024. Eu am plecat de la Cotroceni în 2014, acum 10 ani. Domnul Chirieac şi cei pe care îi slujeşte pe bani în baza unor contracte, nu puteau să schimbe ce-am făcut eu greşit, să facă ei mai bine? Sunt 10 ani de când am plecat. Puteau să dărâme într-o noapte tot şi să spună punct şi de la capăt. De ce n-au făcut-o?

Nu cumva e doar o încercare de a discredita mandatul unui preşedinte care a generat o schimbare de direcţie şi o punere pe o direcţie ireversibilă a României? Şi asta îmi pare rău să o spun, dar sunt foarte mulţi care ar dori să negăm cei 10 ani de mandat pe care eu l-am avut. Eu însă îi voi apăra, chiar şi de domnii analişti de talia domnului Chirieac.

Bogdan Chirieac: În acest moment, cu experienţa pe care o aveţi, cu multe rele şi câteva bune, cum aţi reforma statul român în aşa fel încât să devină un stat funcţional? Fiindcă un stat puternic este un stat care îşi respectă cetăţenii, nu care îi arestează nevinovaţi la 6 dimineaţa, cum s-a întâmplat acum vreo 8 ani în ţara noastră.

Traian Băsescu: Acum 8 ani eram de mult pensionar sau plecat din funcţie, domnule Chirieac. V-aş ruga să nu confundaţi anii 2015 şi 2016 cu perioada mea de mandat. Eu mi-am terminat mandatul pe 21 decembrie 2014. Din această dată, să ştiţi că toate structurile de forţă au bătut din călcâie la altă poartă. Nu au mai fost în faţa biroului la mine. Că nu vreţi să recunoaşteţi asta, că nu vă place, e altă socoteală. Dar eu am plecat de la Cotroceni pe 21 decembrie 2014. Un preşedinte poate schimba direcţia de acţiune a instituţiilor de forţă într-o noapte.

Jurnalistă: A schimbat domnul Iohannis direcţia asta?

Traian Băsescu: Nu ştiu. Las analiştii să-şi dea cu părerea. Nu vreau nici să-l critic, nici să-l atac pe domnul preşedinte Iohannis în politicile dânsului. Ştiu că cea mai tare politică a fost cea legată de învăţământ. Asta şi-a propus. Dar nu tot ce ne propunem într-un mandat sunt succese. Uneori reuşeşti, alteori nu reuşeşti.

Dar eu v-aş aduce aminte că am avut în campanie, înainte de 2004, ca priorităţi justiţia, am făcut ce s-a putut. Iar aici, iarăşi îl rog pe onorabilul analist de crime, că la aia s-ar putea să fie un bun partener al lui Vişan, îl rog să-şi aducă aminte că, din martie 2012, prim-ministru al României a fost Victor Ponta, din martie 2012, multă vreme după ce am plecat eu. Dar onorabilul n-a luat bani de la PDL, deci nu-şi aduce aminte realităţile politice.

Mai este un lucru. Uite, stăteam cu soţia la o televiziune. Era un realizator de emisiune şi îşi spunea el singur că e prost. Da? Se autodefinea. ...după care... spune, vizavi de ce am spus eu că o susţin pe doamna Lasconi, fără niciun fel de jenă, de ruşine, faţă de o femeie care probabil are familie, "Lasconi, blonda lui Băsescu". Asta-i lipsă de decenţă.

Mă, frate, n-o mai fi şi bun simţ în televiziune? Dacă eşti ziarist, ai voie să faci orice fel de etichetare? Eu îi cer scuze doamnei Lasconi şi-mi pare rău că, în mod cert, nu i-a plăcut nici dânsei, nici soţului, nici familiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor