Băsescu a promulgat Legea energiei electrice şi a gazelor naturale

Preşedintele României, Traian Băsescu. (Mihut Savu / The Epoch Times)
Epoch Times România
09.07.2012

Preşedintele Băsescu a semnat luni Decretul pentru promulgarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale.

Deputaţii au aprobat, la 14 iunie, proiectul privind Legea energiei şi a gazelor naturale, cu 186 voturi pentru, trei împotrivă şi şapte abţineri, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională pe acest act normativ.

Plenul Senatului adoptase legea pe 29 mai.

Preşedintele comisiei de industrii, Iulian Iancu, a susţinut, la acel moment, după analizarea proiectului, că odată cu punerea în aplicare a Legii Energiei Eletrice şi a Gazelor Naturale, “băieţii deştepţi” dispar, niciun contract nemaiputând fi făcut “în spatele uşilor închise”. “Unele (modificări – nr. red) se referă la furnizare, subiectul cel mai sensibil din ultimii ani referitoare la băieţii deştepţi, respectiv începând de la apariţia acestei legi, băieţii deştepţi dispar ca urmare a constrângerilor pe care le impune Legea Energiei Electrice şi Gazelor Naturale. Sunt obligaţi producătorii să pună în piaţă în mod transparent, nediscriminatoriu şi concurenţial toată cantitatea de energie electrică, respectiv gaze naturale. Cu alte cuvinte, niciun contract nu se mai poate desfăşura în spatele uşilor închise. De asemenea, există o prevedere expresă legată de furnizare ca şi procent care îi rămâne furnizorului, aici am avut în vedere acel procent care s-a desprins din activitatea de tarif reglementat de Autoritate pe zona casnică şi acela a fost luat ca repes şi atât le este lăsat furnizorilor. Diferenţa, oricare ar fi ea până la preţul final, este colectată de către statul român într-un Fond de Siguranţă a Sistemului Energetic Naţional, pentru că în aceşti ani ei nu au participat deloc la siguranţa sistemului”, a explicat Iulian Iancu.

De asemenea, Iancu a punctat că există prevederi care îi protejează pe consumatorii vulnerabili. „Sunt prevederi care se adresează consumatorilor vulnerabili protejându-i, tinând cont de nivelul de salarizare, de vârstă, de sănătate. Există reglementări speciale pentru aceste categorii sociale care vor fi realizate în comun de ministerul muncii, Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Autoritatea de Reglementare”, a adăugat Iancu.

“Prin prezentul proiect de act normativ se urmăreşte reducerea impactului preţului la energie electrică la consumatorii finali. Proiectul asigură protecţia consumatorilor finali împotriva creşterilor semnificative ale preţurilor la energia electrică”, se arată în expunerea de motive.

În Senat, legea a fost adoptată cu eliminarea punctelor 7-14, care fac referire la organizarea ANRE, respectivele prevederi fiind preluate în Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 33/2007 privind modificarea şi completarea Legii energiei electrice nr.13/2007 şi a Legii gazelor nr.351/2004.

Potrivit raportului senatorilor, piaţa de gaze naturale este compusă din piaţa reglementată şi piaţa concurenţială. Creşterea ponderii pieţei concurenţiale se realizează gradual. Activităţile aferente pieţei reglementate cuprind furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru până la sfârşitul lunii decembrie 2014 pentru clienţii non-casnici, cu excepţia cazului în care la această dată se constată existenţa unei diferenţe semnificative între preţul de comercializare a producţiei interne şi preţul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pieţei, situaţie în care termenul se prelungeşte până la sfârşitul lunii decembrie.

Proiectul vorbeşte de furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor cadru până la sfârşitul lunii decembrie 2018 pentru consumatorii casnici.

Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali cu începere din luna decembrie 2012 pentru clienţii non-casnici, respectiv din luna iulie 2013 pentru clienţii casnici s-a stabilit ţinând seama de posibilele efecte negative ale eliminării preţurilor reglementate, astfel încât acestea să fie cât mai puţin resimţite de clienţi.

În situaţia unui deechilibru major între cerere şi ofertă şi(sau a unei disfucţionalităţi evidente pe piaţa de gaze naturale, Guvernul, la propunerea ANRE şi cu avizul Consiliului Concurenţei, poate limita creşterea excesivă a preţurilor, tarifelor sau blocarea acetora pentru o perioadă determinată de maximum 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult trei luni, cât timp persistă circumstanţele care au determinat adoptarea respectivei decizii prin fixarea unei limite superioare a preţului ori prin limitarea venitului din activitatea reglementată.

Prin această lege se asigură transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2009/72)CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind Normele comune pentru Piaţa Internă a energiei electrice şi de abrogare a Directivei 2003/54(CE, precum şi a Directivei 2009/73)CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind Normele comune pentru Piaţa Internă a gazelor naturale şi de abrogare a Directivei 2003/55(CE.

Directivele 2009/72)CE şi 2009/73(CE prevăd reguli de separare a operatorului de transport şi de sistem în ceea ce priveşte regimul de proprietate care corespund unui număr de 3 modele: modelul separării totale a proprietăţii – OTS; modelul operatorului independent de sistem – ISO; modelul operatorului de transport independent – ITO. Întrucât reţelele de transport de energie electrică şi cea de gaze naturale sunt proprietate publică a statului s-a optat pentru modelul ISO. Acest model permite certificarea operatorului de transport şi sistem cu respectarea prevederilor comunitare, concomitent cu păstrarea regimului juridic de proprietate existent, asigurând, în acelaşi timp, o separare efectivă a intereselor legate de transportul energiei electrice şi de gaze naturale faţă de cele legate de producere şi de furnizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor