Europarlamentarul Pottering: Comportamentul Guvernului Ponta, încălcare vădită a principiilor statului de drept

Precizând că principiile statului de drept au fost încălcate "vădit" de Guvernul Victor Ponta, europarlamentarul CDU Hans-Gert Pottering, preşedinte al Fundaţiei Konrad Adenauer şi fost preşedinte al PE, îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
Liviu Şerbănescu
09.07.2012

Precizând că principiile statului de drept au fost încălcate "vădit" de Guvernul Victor Ponta, europarlamentarul CDU Hans-Gert Pottering, preşedinte al Fundaţiei Konrad Adenauer şi fost preşedinte al PE, îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

"Comportamentul manifestat de către guvernul Ponta reprezintă o încălcare vădită a principiilor statului de drept şi constituie un motiv pentru îngrijorări reale", a precizat Hans-Gert Pottering într-un comunicat de presă.

Europarlamentarul a solicitat Comisiei Europene să "examineze evenimentele din România din perspective compatibilităţii acestora cu principiile şi legislaţia UE".

El a mai spus că procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu reprezintă punctul culminant al unei serii de atacuri fără precedent asupra structurilor statului de drept din România, amintind că pe parcursul săptămânii trecute au fost înlocuiţi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului "cu oameni ai premierului social-democrat", iar Curţii Constituţionale i s-a retras dreptul de a verifica hotărârile Parlamentului.

"De la aderarea la Uniunea Europeană, România a făcut paşi importanţi în procesul de evoluţie democratică şi de dezvoltare a instituţiilor sale conform principiilor statului de drept. Procedura premierului Victor Ponta, bazată exclusiv pe politica de partid, pune serios în pericol respectul de care se bucură România la nivelul instituţiilor europene. Procedura neaşteptată împotriva opoziţiei şi ocolirea justiţiei dăunează pe termen lung politicii ţării. În calitate de susţinători ai democraţiei şi de cetăţeni europeni, avem obligaţia de a ne face auzite vocile împotriva evoluţiilor din România. Solicit Comisiei Europene, în calitate de ‘gardian al tratatelor’, să examineze evenimentele din România din perspectiva compatibilităţii acestora cu principiile şi legislaţia UE", a declarat Pottering.

Fundaţia Konrad Adenauer, o organizaţie politică apropiată Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania, desfăşoară activităţi de instruire şi consultanţă politică în România încă din 1991. În anul 1998 a fost deschisă reprezentanţa Fundaţiei la Bucureşti. Începând cu 2006, Bucureşti a devenit şi sediul programului “Statul de Drept Europa de Sud-Est” al Fundaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor