Barroso: România este îndreptăţită să facă parte din spaţiul Schengen (video)
alte articole
Mihai-Răzvan Ungureanu s-a aflat ieri în prima sa vizită la Bruxelles, în calitate de premier al României. El a fost însoţit la Bruxelles de ministrul afacerilor europene, Leonard Orban şi de ministrul de externe, Cristian Diaconescu.
Premierul s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, cu care a discutat despre atitudinile xenofobe din Europa, care îi vizează şi pe cetăţenii ţării noastre.
"Am mai discutat despre o o problemă pe care am pus-o şi eu şi d-nul preşedinte. Despre modul în care politicile europene pot fi puse sub semnul întrebării, de expresia politică a xenofobiei, de o atitudine antieuropeană. Şi eu şi domnul preşedinte considerăm că este nevoie de o dezbatere în interiorul acestui for antrenând factori politici de înaltă decizie asupra valorii ideii europene şi asupra modului în care ne raportăm la aceasta", a declarat premierul Răzvan Ungureanu.
Ungureanu a discutat cu Herman Van Rompuy şi despre faptul că, pentru România, rămâne esenţial ca în septembrie la Consiliul JAI să existe o dată a aderării la spaţiul Schengen.
"Nu legăm în niciun fel intrarea României în spaţiul Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Sper că raportul din vară să fie un raport eminamente pozitiv. Este şi un angajament este şi o chestiune de guvernanţă consistentă."
Tot joi, premierul României s-a întâlnit şi cu Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că principalul subiect de discuţie cu preşedintele Comisiei Europene a fost incapacitatea României de a accesa mai multe fonduri comunitare. "Noi avem un angajament în perioada următoare pentru a îmbunătăţi semnificativ această rată. Am mai spus-o, sunt bani care costă puţin când îi ai şi foarte mult când îi pierzi", a declarat primul-ministru român.
Ungureanu a adăugat că obiectivul general pentru perioada următoare este "finanţarea de la bugetul UE politicile europene ale statului român".
Într-o conferinţă de presă comună cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat că România a înregistrat progrese semnificative în domeniul reformei Justiţiei şi al combaterii corupţiei, amintind că este corect ca România să devină membru al spaţiului Schengen, reamintind că decizia urmează să fie luată "cel târziu în luna septembrie."
Borroso: "...l-am rugat pe domnul prim-ministru să reevalueze alocaţiile bugetare şi modul în care Guvernul său poate reduce numărul cazurilor de abandon şcolar timpuriu"
Printre problemele discutate s-au aflat cele legate situaţia economică, problema şomajului în rândul tinerilor, modalităţile de ajutor concret pe care Uniunea Europeană îl poate oferi în termeni de investiţii în România şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
În ceea ce priveşte situaţia economică, Preşedintele Comisiei Europene a notat că: "Programul de asistenţă financiară UE-FMI are o agendă importantă de politici structurale care ajută la abordarea cauzelor dezechilibrelor macroeconomice. Este important că această agendă să fie urmată îndeaproape şi că progresele inegale din domenii cum ar fi sectorul energiei, firmele de stat şi sectorul sănătăţii să fie remediate rapid."
Referindu-se la problema şomajului în rândul tinerilor, Barroso a declarat că educaţia este un domeniu strategic de finanţare în vederea unei viitoare creşteri şi "l-am rugat pe domnul prim-ministru să reevalueze alocaţiile bugetare şi modul în care Guvernul său poate reduce numărul cazurilor de abandon şcolar timpuriu."
José Manuel Barroso a apreciat că fondurile structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene reprezintă o parte importantă din potenţialul de creştere al ţări, amintind că "absorbţia completă a fondurilor disponibile ar duce la o creştere a PIB-ul României cu 1,8% pe an. Rata actuală de absorbţie este de 7,4%, deci dureros de mică."
Borroso consideră că soluţia este să se elimine blocajele administrative în special în domeniul achiziţiilor publice şi al verificării cheltuielilor. De asemenea, el a notat că la nivel de Comisii sunt pregătiţi să aibă o atitudine favorabilă privind cererea României cu privire la perioada de eligibilitate pentru o completare cu 10% a fondurilor structurale, atâta vreme cât banii sunt folosiţi pentru a stimula creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă.
Prim-ministrul României l-a asigurat pe José Manuel Barroso că îi va transmite în curând un program concret în acest sens, care este foarte important pentru decizia pe care Comisiei Europene o va lua. "Oricum, atitudinea noastră va fi foarte favorabilă" a adăugat Barroso.
La finalul vizitei de lucru cu premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat că România este "îndreptăţită să facă parte din spaţiul Schengen".