Barroso: Este corect ca România să devină membru al Spaţiului Schengen

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat joi, după întâlnirea cu premierul Mihai-Răzvan Ungureanu că este "corect ca România să devină membru al Spaţiului Schengen" şi a reamintit că decizia va fi luată "cel târziu în septembrie".
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.03.2012

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat joi, după întâlnirea cu premierul Mihai-Răzvan Ungureanu că este "corect ca România să devină membru al Spaţiului Schengen" şi a reamintit că decizia va fi luată "cel târziu în septembrie".

"Comisia Europeană va respinge orice încercare de blocare a procesului de aderare la Spaţiul Schengen. E nedrept ca asta să se întâmple", a precizat preşedintele CE.

Referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Barroso a subliniat "dorinţa guvernului de a face reformă, lucru care a fost evidenţiat în ultimile rapoarte ale Comisiei. Sper că guvernul îşi va intensifica eforturile în următoarele luni. Evaluarea noastră va analiza acest lucru pe o perioadă de cinci ani, iar testul cel mai important va fi sustenabilitatea şi ireversibilitatea procesului de reformă".

Chiar dacă MCV nu este legat direct de aderarea la Schengen, Olanda foloseşte rapoartele pe justiţie drept motiv pentru blocarea accesului, invocând lipsa progreselor în lupta împotriva justiţiei. La 2 martie, Consiliul European a stabilit pentru prima dată un termen, Consiliul JAI din septembrie,când se va lua o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

"Am avut o discuţie separată, ceea ce a şi dus la stabilirea unui termen în care să se ia decizia, pentru că altfel probabil s-ar fi tergiversat la nesfârşit până când Olanda ar fi avut un guvern care să nu aibă partide de extremă dreapta în componenţă, antieuropene. Dacă s-a întâmplat ceva pozitiv a fost faptul s-a stabilit prin hotărârea Consiliului o dată şi un moment la care statele membre trebuie să ia decizia. Şi noi şi Bulgaria am vrut să obţinem garanţia că la un moment dat, după cel de-al doilea raport, Olanda nu-l va mai cere şi pe-al treilea. Rămâne să vedem dacă Guvernul olandez se va ţine de cuvânt", a declarat atunci Traian Băsescu, referindu-se la întâlnirea din 1 martie cu premierul olandez, Mark Rutte, cu premierul bulgar, Boris Borisov, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor