Barcelona anunţă un plan de interzicere a apartamentelor de închiriat pentru turişti până în 2028
Primarul Barcelonei, Jaume Collboni, a anunţat astăzi o măsură controversată şi drastică de a scăpa de toate închirierile de apartamente pe termen scurt pentru turişti până în 2028, relatează Forbes.
Creşterea costului vieţii în Barcelona
Explozia numărului de apartamente închiriate pe termen scurt în Barcelona a provocat o creştere semnificativă a costurilor de trai în capitala catalană.
Mulţi locuitori nu îşi pot permite un apartament după ce chiriile au crescut cu aproape 70% în ultimii 10 ani, în timp ce costul de cumpărare a unei locuinţe a crescut cu aproape 40%, a declarat Collboni în cadrul unei şedinţe a Consiliului Municipal din 21 iunie, adăugând că accesul la locuinţe a devenit un factor de inegalitate, în special pentru tineri. Acest lucru a determinat guvernul local să ia măsuri drastice pentru a garanta accesul la locuinţe în oraş, a continuat primarul Barcelonei.
"Nu putem permite ca majoritatea tinerilor care doresc să plece de acasă să fie nevoiţi să părăsească şi Barcelona", a declarat Collboni, potrivit principalului cotidian spaniol El Pais.
Spania, a doua cea mai vizitată ţară din lume
Spania este una dintre cele mai vizitate ţări din lume. Potrivit unui raport publicat de Statista în iunie 2024, numărul de vizitatori ai ţării este al doilea după cel al Franţei, după ce a primit peste 85 de milioane de turişti internaţionali în 2023, un număr mai mare decât recordul de dinainte de pandemie, de 83 de milioane în 2019.
Între timp, Catalonia, cu capitala sa Barcelona, a fost regiunea din Spania care a primit cei mai mulţi turişti internaţionali în 2023.
În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai complicat să obţii permisiunea pentru închirierea de apartamente pe termen scurt în Barcelona. Din 2012, este necesară o licenţă turistică pentru a închiria în mod legal un apartament definit ca "Vivienda de Uso Turístico" (locuinţă pentru uz turistic) în Barcelona pentru o durată mai mică de 31 de zile. Anul trecut, normele au fost înăsprite, licenţele fiind limitate la maximum zece apartamente turistice la 100 de locuitori. În plus, municipalitatea a pus capăt licenţelor permanente pentru apartamentele turistice, obligându-le în schimb să fie reînnoite la fiecare cinci ani.
De asemenea, administraţia locală şi-a intensificat eforturile pentru a vâna şi a pune capăt închirierilor turistice ilegale.
Războiul împotriva apartamentelor turistice ilegale
Aceste măsuri au dus la închiderea a 9.700 de închirieri turistice ilegale începând cu 2016, în timp ce aproape 3.500 de apartamente au fost transformate din nou în locuinţe pentru rezidenţii locali.
Măsura de ieri este cea mai drastică de până acum, una pe care principalul cotidian La Vanguardia din Barcelona prezice că va duce la un "război judiciar sângeros". Dacă primarul Collboni va reuşi să obţină ceea ce doreşte, primăria va elimina cele 10.101 apartamente turistice cu licenţă aflate în prezent în oraş cel târziu în noiembrie 2028.
Măsura sa, care a lăsat sectorul turistic uimit, se aşteaptă să fie combătută de diverşi actori, nu în ultimul rând de asociaţia patronală a apartamentelor turistice din Barcelona, şi va duce probabil la o bătălie juridică de durată.
Platforma de închiriere de vacanţe Airbnb, care găzduieşte un număr considerabil de anunţuri de închiriere pe termen scurt din Barcelona, nu a făcut deocamdată nicio declaraţie oficială.