Al doilea bărbat care i-a acuzat de tortură pe poliţişti, găsit mort. Primul a murit acum trei săptămîni

Poliţia R. Moldova
Poliţia R. Moldova (politia.md)

Unul dintre bărbaţii care i-a acuzat pe poliţiştii de la secţia 16 de Poliţie Bucureşti că l-a ridicat de pe stradă şi l-au dus la marginea oraşului, unde ar fi fost bătut cu cruzime şi umilit a fost găsit mort în locuinţa unui cunoscut, relatează ProTv.

Moartea bărbatului de 39 de ani este considerată suspectă. În urmă cu aproape trei săptămâni a murit, din cauze aparent naturale, şi celălalt bărbat implicat în cazul de tortură ce a dus la inculparea a nouă agenţi de poliţie, printre care şi un lider de sindicat.

Trei dintre suspecţii din cazul de tortură sunt în arest la domiciliu, ceilalţi, cercetaţi sub control judiciar, arată sursa citată.

Surse din Parchet susţin că moartea celor două victime nu ar periclita ancheta, de vreme ce suspecţii ar fi recunoscut acuzaţiile la audieri.

Reamintim că pe 5 martie trei poliţişti de la Secţia 16, acuzaţi de tortură şi lipsire de libertate au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, iar pentru alţi trei poliţişti a fost dispusă măsura plasării sub control judiciar vreme de 60 de zile. Deciziile au fost luate de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

Cu o seară înainte, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţaseră că nouă poliţişti de la Secţia 16 sunt urmăriţi penal pentru lipsire de libertate în mod ilegal, tortură şi complicitate la tortură. Şapte dintre ei au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în timp ce alţi doi au fost plasaţi sub control judiciar.

Procurorii acuză că "la data de 01.09.2020, în jurul orelor 01.45, inculpaţii făceau parte dintr-un filtru de poliţie organizat în zona străzii Calea Şerban Vodă din mun. Bucureşti, context în care au fost abordaţi de persoanele vătămate G.M.I. şi G.T.N. care le-au adresat reproşuri cu privire la nepurtarea măştilor de protecţie în contextul epidemiologic SARS-COV2".

Ulterior, unul dintre tineri ar fi fost dus de poliţişti pe un teren viran şi lovit cu corpuri contondente, timp de aproximativ 30 de minute, unde ar fi fost abandonat. Celălalt tânăr ar fi fost încătuşat, încuiat într-o autospecială de poliţie şi dus pe o stradă din zona Zeţari, unde a fost şi el abandonat.

Cei doi tineri au reclamat apoi că au fost bătuţi de poliţişti în zona Eroii Revoluţiei din Capitală. Unul dintre cei doi a relatat că poliţiştii i-au pus cătuşe la mâini şi l-au lovit cu bastoanele, cu pumnii şi picioarele, după care l-au băgat într-o dubă a poliţiei şi l-au dus pe un câmp în apropiere de Jilava, unde ar fi fost torturat.

"În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproşurile adresate, 7 dintre inculpaţi având asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinţei sale pe un teren viran situat la periferia municipiului Bucureşti, Sectorul 4, unde 5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi tălpilor. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoană vătămată unor tratamente degradante. În tot acest timp, ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate asupra persoanei vătămate. După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran", afirmă procurorii.