Bank Leumi România a înregistrat în primul semestru o creştere de 6% a volumului de credite

Epoch Times România
12.08.2012

Bank Leumi România a înregistrat în primul semestru al acestui an o creştere de 6% a volumului de credite acordate, soldul net al creditelor ajungând la 775 milioane lei, a declarat pentru NewsIn vicepreşedintele executiv al băncii, Manfred Rauchwerger.

"Am terminat primul semestru foarte bine din punct de vedere al creditării, am crescut cu 6% în ceea ce priveşte volumul de credite acordate. Soldul creditelor nete a depăşit 775 milioane lei. Conform planului nostru anual, creşterea trebuie să fie de 14%. În primul semestru am acordat deja un volum de credite de 100 milioane de lei, valoarea medie a creditului fiind de 700.000 lei. Nu am finanţat proiecte mari, am finanţat IMM-urile, partea de investiţii, partea de capital de lucru. Nu urmărim să refinanţăm credite luate de la alte bănci", a declarat vicepreşedintele executiv al băncii.

El a precizat că banca nu are un sector preferenţial în ceea ce priveşte acordarea de credite, dar că există sectoare care sunt evitate, precum cel imobiliar. Vicepreşedintele executiv al Bank Leumi România a subliniat că valoarea totală a creditelor aprobate pe proiecte cu fonduri europene în 2012 este de 9 milioane lei.

În ceea ce priveşte creditele neperformante, Manfred Rauchwerger susţine că situaţia s-a stabilizat. "Creditele neperformante au fost generate în mare parte de sectoarele de consum şi construcţii. Pentru persoane fizice noi am dat relativ puţine credite fără garanţii datorită faptului că am intrat târziu pe piaţa de credite cu buletinul şi de trei ani focusul este către IMM-uri, conform strategiei băncii.

„Cheltuielile cu provizioanele s-au ridicat la valoarea de 5,4 milioane lei, scăzând semnificativ faţă de 2011", a mai spus Manfred Rauchwerger.

Oficialul Bank Leumi România a declarat că recuperarea garanţiilor reprezintă o problemă, deoarece se face foarte greu în condiţiile în care de la desfiinţarea executorilor bancari dosarele trebuie trimise în afară din bacă, la executorii judecătoreşti. De asemenea, preţurile au scăzut şi nu întotdeauna banca este de acord să vândă bunuri pe care le are în garanţie la preţurile de pe piaţă. Astfel, se ajunge la o stagnare a vânzărilor de creanţe.

Pentru perioada următoare problema o reprezintă riscul valutar care va afecta capacitatea de plată a clienţilor atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice.

"Nivelul de curs de peste 4,5 lei pentru un euro începe să creeze probleme. Deocamdată nu avem semnale pentru că timpul este foarte scurt, dar când un client ştie că rata lui este de 100 de euro şi pentru aceasta plătea înainte 440 de lei, iar acum trebuie să plătească 460 de lei, aici 20 de lei lipsesc de undeva, iar salariile nu au crescut.

Deprecierea leului are influenţă şi asupra consumului, iar preţurile vor începe să crească pentru că multe bunuri sunt importate. După ce oamenii se vor întoarce din vacanţă şi vor vedea situaţia adevărată, se va simţi mai mult", a spus Manfred Rauchwerger.

În ceea ce priveşte situaţia politică tensionată şi neclară, Manfred Rauchwerger susţine că aceasta ar putea să aibă un efect pentru că unii investitori ar putea să-şi stagneze investiţiile, dar spune că "până la urmă cine are nevoie şi vrea să investească şi crede în proiectul lui, este mai puţin interesat de partea politică".

Grupul Leumi este lider de piaţă în Israel, cu peste 250 de unităţi deschise, fiind prezent în alte 18 ţări prin mai mult de 78 de sucursale şi agenţii. Grupul este prezent pe piaţa din România din anul 2006.

Bank Leumi România are o reţea de 23 de unităţi, răspândite în 19 de oraşe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor