Bank Leumi a avut în primul trimestru un profit net de 6,7 milioane de lei

Epoch Times România
08.04.2012

Bank Leumi a înregistrat în primul trimestru din 2012 un profit net de 6,75 milioane de lei, faţă de o pierdere de 1,94 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul reducerii cheltuielilor cu provizioanele şi a creşterii volumului operaţiunilor.

"Anul acesta avem ca obiectiv principal înregistrarea unui rezultat financiar pozitiv. Întreaga organizaţie a înţeles că 2012 este un an deosebit, iar sucursala română a grupului Leumi trebuie să contribuie pozitiv la rezultatele grupului după doi ani de pierderi. Ţinta de profit pentru acest an este de circa 15 milioane de lei", a declarat pentru NewsIn preşedintele executiv al Bank Leumi, Laurenţiu Mitrache.

În 2011 banca şi-a redus pierderile la 24 milioane lei, de la 53 milioane lei în 2010.

"În urmă cu doi ani, criza a permis identificarea slăbiciunilor, noi implementând din 2010 un program de schimbare. În 2011 am continuat acest program prin măsuri concrete, care au însemnat transformarea fiecărei unităţi într-un centru de profit. În octombrie-noiembrie 2011 am început să “rulăm pe pistă", a mai spus Laurenţiu Mitrache.

Alocarea fondurilor s-a efectuat în principal de două segmente, respectiv IMM şi real estate, care, evident, au generat şi majoritatea provizioanelor ce au influenţat negativ rezultatele băncii.

"Pe segmentul real estate putem vorbi despre o pierdere obiectivă, în măsura în care considerăm criza o forţă majoră, pe care nimeni nu a putut să o prevadă şi nu am prevăzut-o nici noi. În ceea ce priveşte IMM-urile, lucrurile sunt puţin diferite, latura subiectivă fiind mai prezentă", a spus Laurenţiu Mitrache.

Ţina pentru acest an este tot segmentul IMM, care deţine o pondere de 75% din afaceri. De asemenea, o atenţie specială va fi acordată sectorului israelian de afaceri din România.

În ceea ce priveşte persoanele fizice, Mitrache precizează că Bank Leumi a restricţionat creditarea acestei categorii de clienţi cu doi ani înainte de declanşarea crizei, deoarece era evidentă "saturaţia pieţei: nu poţi să ai 4 milioane de salariaţi şi 7 milioane de credite!".

Bank Leumi mizează în acest an pe o creştere de 14% la depozite şi de 19% la credite

"În prezent există o competiţie în ceea ce priveşte dobânzile, generată de problemele macroeconomice din unele din ţările de proveninţă a băncilor din România, dar nu vrem să intrăm în această competiţie. Avem prevăzută o creştere de 14% la depozite, iar la credite avansul ar fi de 19%, care vor fi acordate în principal sectorului comercial, adică IMM", a spus Laurenţiu Mitrache.

El a declarat că Leumi Bank este o bancă de nişă, iar obiectivele sunt preponderent de ordin calitativ.

"Băncile mici care sunt de sine stătătoare ar putea fi nevoite să vândă sau să facă achiziţii. Dacă banca Leumi nu ar avea ca acţionar grupul Leumi ar fi imposibil de ajuns la un model de funcţionare, având în vedere cerinţele de risc management, de prudenţialitate, lichiditate sau solvabilitate. Nu intră în obiectivul nostru să cumpărăm o bancă", a mai spus Mitrache.

Grupul Leumi este lider de piaţă în Israel, cu peste 250 de unităţi deschise, fiind prezent în alte 18 ţări prin mai mult de 78 de sucursale şi agenţii. Grupul este prezent pe piaţa din România din anul 2006. Bank Leumi România are o reţea de 23 de unităţi, răspândite în 19 de oraşe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor