Bănescu: "Nu e onest să-l transformi pe Hristos în agent electoral. Face rău inclusiv Bisericii"

Fostul purtător de cuvânt al BOR Vasile Bănescu - în prezent membru al CNA - a criticat folosirea credinţei în scopuri electorale de către politicieni: „Nu e onest să-l transformi pe Hristos în agent electoral. Asta face rău inclusiv Bisericii”, spune fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei.
Întrebat în cadrul unui interviu acordat Hotnews ce responsabilitate are Biserica în cazul politicienilor care se folosesc de idei religioase în retorica lor, Bănescu a răspuns:
(Biserica n.r.) are datoria să nu se lase vampirizată, să nu se lase pradă unor discursuri care îi răpesc terminologia, care îi folosesc discursul şi această terminologie în cheie politică şi electorală. Această datorie, sigur, o are orice cult religios care nu trebuie să se lase instrumentalizat de o entitate politică precum un partid. Acum, din păcate, am observat folosirea terminologiei religioase şi a noţiunii de Dumnezeu de foarte multe entităţi politice, nu de toate. Ceea ce arată un tip de oportunism.
Un partid politic nu e o entitate al cărei discurs să fie împănat cu terminologie religioasă. Dar poporul român, societatea românească, fiind o societate încă destul de consistent religioasă, poate vibra, poate reacţiona, poate vota, inclusiv animată de o simpatie pentru folosirea unor cuvinte precum Dumnezeu, Biserică, mă rog, valori creştine şi aşa mai departe. Nu e interzis să faci asta. Dar nu e firesc, nu e onest să-l transformi pe Hristos în agent electoral.
Asta face rău inclusiv Bisericii.
Am văzut în ultima perioadă în online foarte multe materiale,, în care orice instigare la violenţă, ameninţări îngrozitoare care, evident, n-au legătură cu creştinismul şi cu credinţa reală se încheie invariabil cu formula „Doamne, ajută!”.
Adică, la sfârşitul unei imprecaţii, la sfârşitul unei instigări la violenţă şi ameninţări cu moartea, aceşti oameni, lideri sau doar promotori ai unui mesaj despre care ştim cu toţii sub ce panaj defilează, se încheie cu „Doamne, ajută!” A lua pe Dumnezeu şi a-L asocia cu mizeria ta morală, cu gândirea ta rudimentară, impregnată de violenţă şi de ură la adresa altora este, fără îndoială, descalificantă.
Din păcate, se întâmplă lucrul acesta şi eu îl consider nociv, nociv şi pentru sănătatea politică a ţării şi pentru imaginea Bisericii. Iar Biserica, dacă nu reacţionează dacă crede că i se face vreun serviciu prin folosirea incontinentă a cuvântului „Dumnezeu” în discursul politic, eu cred că nu procedează bine.
Biserica are inclusiv rolul de a promova moderaţia. Moderaţia e o virtute creştină. Da, evident, a fost o virtute şi precreştină, dar moderaţia, echilibrul, discernământul sunt, ca să spun aşa, termenii pe care discursul religios trebuie să-i privilegieze atunci când se întâmplă ce se întâmplă în contextul capturării acestor termeni religioşi şi politizării lor, eu cred că şi personal am reacţionat la vremea respectivă. Trebuie să transmitem un semnal că lucrurile nu sunt în ordine şi nu onorează pe nimeni dacă sunt aşa.