Bănescu, despre Şoşoacă: Creştinismul se defineşte prin smerenie, discreţie, nobleţe. Când apar violenţa, vulgaritatea, acolo nu e vorba de creştinism
Faptul că Diana Şoşoacă a defilat în Parlamentul European cu botniţă şi cu icoană erijându-se în apărătoarea ortodoxiei este o instrumentalizare a credinţei, a opinat fostul purtător de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, într-un amplu interviu acordat Epoch Times.
Întrebat dacă o vede pe europarlamentara Diana Şoşoacă drept o apărătoare a ortodoxiei, rol în care aceasta a intrat, Bănescu a punctat că "ortodoxia se defineşte prin smerenie, discreţie, nobleţe. Când apare violenţa, când apare vulgaritatea, putem fi siguri că acolo nu este vorba de creştinism şi cu atât mai puţin de ortodoxie".
"Aceste ieşiri din decor, ca să spun aşa, aceste inadecvări grosolane - am scris despre asta - a merge într-un for precum Parlamentul European şi a abuza cumva de imaginea pe care o ai acolo şi de calitatea pe care o ai - oricine ar face asta, nu e vorba doar de o persoană - oricine ar face asta e condamnabil şi penalizabil pentru că, în primul rând, aduce în scenă o piesă care nu are legătură cu spaţiul respectiv. Asta numesc e o mare inadecvare. E o mare problemă în societatea noastră.
Autorităţile, uneori şi bisericeşti, nu ştiu să se adecveze la realitate. Ce-ţi permite statutul pe care îl ai să faci e întrebarea. Ce se cade şi ce nu se cade a fi făcut în calitatea pe care o ai?
Dacă doamna respectivă ar fi făcut asta, nu ştiu, într-o adunare privată unde toţi avem dreptul să ne exprimăm cum vrem şi cum putem, era altceva. Când apari în spaţiu public şi foloseşti icoanele ca un fel de armă ameninţătoare, fluturându-le pe deasupra capului, scoţând un sac, punându-ţi o botniţă, asta duce mai degrabă în zona circului, nu în zona parlamentului şi în zona dezbaterilor. Acest tip de mesaj agresiv cred că are un impact foarte mic.
Cei care aderă la un astfel de mesaj aş spune că sunt neglijabili. Neglijabili nu în sensul că ei nu trebuie să aibă toate drepturile. Dar neglijabili ca impact şi ca importanţă a transmiterii unui astfel de mesaj.
Acest mesaj este într-adevăr un exemplu tipic de instrumentalizare a credinţei. Adică iei un simbol religios, icoana, şi cu ea în mână vorbeşti despre lucruri care n-au legătură cu credinţa, precum în alt spaţiu, războiul, despre care ştim cu toţii.
Creştinismul, ortodoxia se definesc în primul rând prin smerenie, printr-un tip de discreţie, prin nobleţe. Când apare violenţa, când apare vulgaritatea, putem fi siguri că acolo nu este vorba de creştinism şi cu atât mai puţin de ortodoxie", a explicat Bănescu, într-un amplu interviu acordat Epoch Times.
Prima parte a interviului poate fi urmărită aici.