Bănescu, despre războiul cu Teodosie: A fost necesar. Trebuia să apăr adevărul / Ce înseamnă de fapt sancţiunea dată de BOR lui Teodosie
Prin unele dintre acţiunile şi declaraţiile sale, ÎPS Teodosie a atacat adevărul, echilibrul şi a subminat Patriarhia, a declarat într-un amplu interviu acordat Epoch Times fostul purtător de cuvânt al BOR Vasile Bănescu.
Comentând faptul că, deşi judecat pentru "răzvrătire", Teodosie a fost sancţionat doar cu "dojană sinodală scrisă", Bănescu a explicat că acea dojană este de fapt un "ultimatum". Potrivit lui Vasile Bănescu, în ultimă instanţă se poate ajunge până la retragerea din funcţie.
Rememorând lungul conflict cu Teodosie, ale cărui poziţii le-a criticat în repetate rânduri pe vremea când era purtător de cuvânt al BOR, Bănescu a punctat că nu şi-a dorit să intre în coliziune cu arhiepiscopul Tomisului, însă echilibrul trebuia apărat.
"Nimeni nu-şi doreşte să fie în coliziune cu nimeni, dar în calitatea pe care am avut-o trebuia să apăr adevărul, echilibrul şi, bineînţeles, instituţia Patriarhiei care, în mod paradoxal şi fără precedent, a fost subminată, atacată de persoana pe care aţi menţionat-o. Dincolo de asta, influenţa de care vorbiţi nu este una atât de mare.
Este supraapreciată imaginea persoanei respective care asupra Patriarhiei nu are niciun tip de influenţă. Evident că nu, de vreme ce a fost mereu în răspăr cu deciziile Patriarhiei şi în pandemie, şi în timpul războiului.
În timpul marilor crize, biserica, prin Patriarhia Română, s-a poziţionat, ca să spun aşa, şi coerent şi în acelaşi timp complementar, cu autorităţile statului care erau puse în situaţia să facă ceva în pandemie. Fireşte că măsurile, acum post-factum judecându-le, au fost unele disproporţionate: a nu intra într-un parc, într-un cimitir, astăzi ni se pare elucubrant şi am comentat şi atunci că nu era firesc să se întâmple asta.
Dar de aici până la îmbrăţişarea acestor lucruri şi mimarea, ca să spun aşa, unui tip de opoziţie eroică în pandemie este o mare diferenţă.
Aceste tensiuni apărute între această persoană de la Constanţa şi Patriarhia Română sunt tensiuni care, în sfârşit, după lupte seculare care au durat aproximativ patru ani în care am fost implicat fără voia mea, s-a aşternut oarecum liniştea. Bine, liniştea nu s-a aşternut, cred, în sufletul cuiva care încă recidivează şi transmite în spaţiul public, prin intermediul unui canal local, lucruri care totdeauna stârnesc fie nedumerire, fie scandal, pentru că sunt în contradicţie cu raţiunea, dar şi cu credinţa.
Eu nu disting o diferenţă şi nu separ raţiunea de credinţă. Un om credincios e şi un om raţional, pentru că raţiunea este un dat, un dat cu care ne naştem. Asta face parte din înzestrarea noastră pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o. Aşadar, un om credincios e şi un om raţional, un om credincios nu sfidează raţiunea, cum se întâmplă, iată, în contextul în care vorbim, şi aceste tensiuni au încetat. Revin acum la întrebarea dumneavoastră.
După ce acest arhiepiscop a primit, sigur, 'Dojană', e cuvântul bisericesc, în realitate se traduce printr-un ultimatum.
Acesta este cuvântul. I s-a spus clar: în măsura în care recidivează în spaţiul public o problemă menită să tulbure biserica, să pună Patriarhia într-o situaţie dificilă, pentru că mitingul pe care a vrut să-l organizeze cu preoţii din eparhia sa împotriva Patriarhiei Române pentru a dobândi prin forţă un statut, altul decât permite actuala schemă administrativă a Bisericii Ortodoxe Române, adică ridicarea la rang de mitropolie a unei arhiepiscopii, lucru care nu se justifică în niciun fel de vreme ce a fost analizat de Părintele Patriarh însuşi şi de Sfântul Sinod. Acest ultimatum înseamnă că, dacă se recidivează într-un mod evident şi grav, va fi supus judecăţii Consistoriului, asta însemnând, aşa cum ştim, sancţionarea graduală, dar drastică, a acestor încălcări."
Potrivit lui Vasile Bănescu, în ultimă instanţă se poate ajunge până la retragerea din funcţie.
Comentând lungul şir de declaraţii controversate făcute de ÎPS Teodosie în spaţiul public, fostul purtător de cuvânt al BOR a declarat:
"Toţi ne definim prin ce vorbim, prin ce gândim, prin ce exprimăm. Sigur, când te exprimi în spaţiul public, rişti să-i sminteşti pe unii. Şi aici e o problemă care, observ, este tolerată încă cu o blândeţe, aş spune, nemeritată", a adăugat el.
Prima parte a interviului acordat de Vasile Bănescu redacţiei noastre poate fi accesată aici.