Băncile ruseşti rămân fără yuani: Firmele chineze se retrag masiv din Rusia

Teancuri de bancnote de 100 yuani. (Getty Images)
Redacţia
07.09.2024

Băncile din Rusia şi-au golit practic rezervele de yuani, în mare parte din cauza retragerii firmelor financiare chineze care se tem să mai facă afaceri cu ţara pusă la colţ de sancţiunile Occidentului din cauza invaziei lansate de Vladimir Putin în ţara vecină Ucraina.

Potrivit Reuters, creditorii au îndemnat banca centrală a Rusiei să rezolve problema lipsei de lichiditate în yuani, persoane din interior afirmând că accesul la moneda chineză se epuizează.

Rubla a scăzut cu aproape 5% faţă de yuan la începutul acestei săptămâni. Scăderea a avut loc la scurt timp după ce Ministerul de Finanţe al Rusiei a sugerat că Banca Centrală a Rusiei îşi va reduce vânzările zilnice de yuani, bancherii centrali vânzând doar 200 de milioane USD pe zi, faţă de 7,3 miliarde USD vândute zilnic în ultima lună.

Sberbank, un mare creditor de stat din Rusia, a declarat că nu mai poate acorda împrumuturi în yuani deoarece nu are „nimic care să acopere” tranzacţiile.

VTB, al doilea cel mai mare creditor din Rusia, a declarat că a îndemnat banca centrală să contracareze lipsa de lichiditate în yuani prin scăderi de valută şi a adăugat că exportatorii către această ţară ar trebui să vândă yuani şi în Rusia.

Băncile chineze ezită din ce în ce mai mult să tranzacţioneze valută în Rusia după ce SUA a ameninţat că va impune sancţiuni secundare ţărilor care fac afaceri cu aceasta cât timp Kremlinul îşi continuă invazia.

Confruntările privind plăţile dintre companiile ruseşti şi băncile chineze au escaladat în ultimele săptămâni, aproape toate băncile chineze oprind tranzacţiile cu Rusia. Unele bănci au returnat chiar şi plăţi pentru bunuri care fuseseră deja trimise în Rusia, de teama de a nu fi vizate de sancţiuni, a relatat un post de presă rus.

Întreprinderile ruseşti, între timp, au fost blocate de miliarde de dolari în ultimele luni, în principal din cauza problemelor de plată la băncile străine, potrivit datelor Băncii Centrale a Rusiei.

Dificultăţile de plată reprezintă o problemă pentru economia Rusiei, care a devenit mai izolată de pieţele globale şi, în consecinţă, mai dependentă de yuanul chinezesc, după ce a fost vizată de sancţiuni occidentale în 2022.

Banca Centrală a Rusiei a declarat că yuanul a devenit principala sa monedă de schimb în acest an, reprezentând mai mult de jumătate din toate tranzacţiile valutare din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor