Băncile din Transnistria vor licenţe eliberate de Chişinău (revista presei)
Băncile din regiunea transnistreană vor licenţe de la Chişinău, titrează luni Adevărul, menţionând că de ceva timp autorităţile separatiste de la Tiraspol şi-au intensificat demersurile pentru legalizarea instituţiilor financiare din regiune.
Au devenit mai active mai ales după ce băncile din SUA şi UE au impus interdicţii la tranzacţiile cu implicarea firmelor din regiunea transnistreană. În urma acestui blocaj firmele şi băncile din regiune sunt nevoite să apeleze la serviciile unor instituţii financiare din Rusia care cer comisioane grase. Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, susţine că nu poate fi vorba despre o legalizare a activităţii unei instituţii bancare din regiunea transnistreană 'până când aceasta nu se va conforma întru totul legislaţiei Republicii Moldova'. Experţii, citaţi de Adevărul, afirmă că băncile din regiunea transnistreană au fost şi sunt implicate în operaţiuni de spălare a banilor proveniţi din afaceri murdare, de aceea n-ar trebui să fie recunoscute.
Sediul parlamentului, distrus în timpul protestelor din aprilie 2009, urmează să fie reconstruit în anul 2013, mai scrie Adevărul. Lucrările de reconstrucţie au fost reluate în august, după ce au fost îngheţate mai bine de un an. În această vară, Guvernul a alocat aproximativ două milioane de euro în acest scop.
Constantin Tănase revine în Timpul la problema denumirii limbii oficiale în Republica Moldova. 'Astăzi în Republica Moldova limba naţională, limba oficială a statului e româna, dar care e numită de statalişti limba moldovenească. Această limbă, moldovenească, există şi continuă să funcţioneze, dar sub forma unui jargon ruso-moldovenesc, deservind doar elementele inculte ale străzii', potrivit autorului. În opinia lui Constantin Tănase, a numi limba oficială limba moldovenească înseamnă 'a comite un act de uzurpare, a legitima un furt intelectual şi spiritual de proporţii'.