Băncile chineze impun limitări la tranzacţiile în aur

(Getty Images)
A.P.
30.07.2020

În încercarea de a evita o altă panică generată de refugierea similară cu incidentul legat de acţiunile chineze la începutul acestei luni, când mass-media guvernamentală a încurajat investitorii chinezi să cumpere acţiuni doar pentru a reveni asupra anunţului mai târziu, când pieţele locale au raportat o altă bulă de acţiuni chineze, Reuters a transmis că autorităţile de reglementare chineze şi băncile mari s-au grăbit să limiteze tranzacţiile de metale preţioase de către investitorii autohtoni pentru a tempera speculaţiile pe piaţa de aur, care ar putea face să explodeze preţurile, transmite Zerohedge.com.

Încercarea de a limita panica survine în condiţiile în care preţul aurului a atins niveluri record în această săptămână, stimulate de investitorii care caută active în care să îşi investească fondurile după ce pieţele au fost zguduite de îngrijorarea faţă de creşterea numărului cazurilor de virus Wuhan, şi de căderea dolarului american, care a făcut compania Goldman-Sachs să afirme că zilele în care moneda americană este folosită ca valută de rezervă par numărate.

Banca de Comerţ şi Industrie a Chinei (ICBC), cea mai mare bancă din ţară, a declarat miercuri că îşi va împiedica clienţii să deschidă noi poziţii de tranzacţionare pentru produse din platină, paladiu şi produse indexate începând de vineri. Directiva, potrivit departamentului de asistenţă pentru clienţi al băncii, a răspuns la „volatilitatea violentă a preţurilor” şi „nevoia de a controla riscurile”. Realitatea? Nu este nici în interesul Chinei, nici al altui guvern să vadă preţul aurului în creştere, ceea ce ar fi posibil, dacă zeci de milioane de speculanţi chinezi s-ar grăbi să îşi plaseze fondurile în aur.

În mod similar, Banca Agricolă a Chinei a declarat că a suspendat recent noi tranzacţii în aur, în timp ce Banca Chinei a declarat, de asemenea, că a oprit deschiderea de conturi noi pentru tranzacţionarea platinei şi paladiului.

Între timp, Shanghai Gold Exchange a declarat marţi că volumul tranzacţiilor de aur şi argint este ridicat şi că ar trebui să ia măsuri de control al riscurilor, "pentru a proteja investitorii".

Shanghai Futures Exchange, unde sunt tranzacţionate contracte futures pe aur şi argint, şi-a îndemnat membrii să consolideze eforturile de gestionare a riscurilor şi să investească raţional.

"Aurul rămâne o investiţie de nişă în China datorită canalelor limitate de investiţii", a declarat Frank Hao, analist la Hywin Wealth Management din Shanghai.

Investitorii chinezi au cumpărat activ şi ETF-uri de aur, al căror volum a crescut în ultimele săptămâni. Huaan Gold ETF, cel mai mare fond de tranzacţionare în aur al Asiei şi-a văzut activele crescând în proporţie de peste 68% până la 11,8 miliarde de yuani (1,69 miliarde USD) de la sfârşitul anului 2019.

Hao a spus că orice alte câştiguri în aur ar putea stimula mai multe speculaţii, în ciuda încercărilor agenţiilor de reglementare de a le reduce.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor