Banca Mondială: Războiul din Ucraina înseamnă preţuri mari la alimente şi energie pentru următorii trei ani

grâu
grâu (grâu)

Războiul din Ucraina va genera preţuri crescute pentru alimente şi energie în următorii trei ani, a avertizat Banca Mondială, potrivit Guardian, intensificând temerile că economia globală se îndreaptă către o reluare a situaţiei din anii 70, când a fost lovită de o creştere slabă şi inflaţie ridicată.

Într-o analiză sumbră, organizaţia cu sediul la Washington a transmis că există riscul ca actualele costuri ridicate persistente ale mărfurilor, preconizate că vor dura până la sfârşitul anului 2024, să conducă la stagflaţie - activitate lentă combinată cu presiunile puternice ale costului vieţii.

Cele mai recente perspective ale Băncii privind pieţele de mărfuri afirmă că, în ultimii doi ani, lumea a cunoscut cea mai mare creştere a preţurilor la energie de la criza petrolului din 1973 şi cea mai mare creştere a preţurilor la alimente şi îngrăşăminte din 2008. În timp ce costurile energiei şi alimentelor este probabil să scadă faţă de nivelurile actuale, s-a estimat că vor fi încă peste media din ultimii cinci ani - la sfârşitul anului 2024.

Ca urmare a perturbărilor comerciale şi de producţie cauzate de invazia rusă a Ucrainei, Banca prognozează o creştere cu 50% a preţurilor la energie în acest an. Se aşteaptă ca preţul ţiţeiului Brent să ajungă în medie la 100 USD pe baril în 2022, cel mai ridicat nivel din 2013 şi o creştere de peste 40% faţă de 2021. Preţurile sunt de aşteptat să scadă înapoi la 92 USD în 2023, dar vor rămâne cu mult peste media pe cinci ani de 60 USD pe baril.

Preţurile gazelor europene sunt de aşteptat să fie de două ori mai mari în 2022 decât în ​​2021, în timp ce preţurile cărbunelui vor fi cu 80% mai mari. Banca se aşteaptă ca preţurile grâului să crească cu peste 40% în acest an, punând presiune asupra economiilor în curs de dezvoltare care se bazează pe importurile de grâu din Rusia şi Ucraina.

Indermit Gill, vicepreşedintele Băncii Mondiale, a declarat: „În general, situaţia reprezintă cel mai mare şoc pe piaţa de mărfuri pe care l-am înregistrat din anii 1970. La fel ca atunci, şocul este agravat de o creştere a restricţiilor în comerţul cu alimente, combustibil şi îngrăşăminte.

„Aceste evoluţii au început să ridice spectrul stagflaţiei. Factorii de decizie ar trebui să profite de orice ocazie pentru a stimula creşterea economică la nivel intern şi pentru a evita acţiunile care vor aduce prejudicii economiei globale.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie