Banca Mondială, predicţie sumbră: Războiul Rusiei va diminua economia Ucrainei cu 45%

Oraşul Mariupol după bombardamentele forţelor ruse, 20 aprilie 2022
Oraşul Mariupol după bombardamentele forţelor ruse, 20 aprilie 2022 (Social Media)

Banca Mondială a declarat că economia Ucrainei va scădea cu 45,1% în acest an din cauza invaziei Rusiei, care a dus la închiderea a jumătate din întreprinderile ţării, la blocarea importurilor şi exporturilor şi la deteriorarea unei mari părţi din infrastructura critică, relatează Associated Press.

Între timp, sancţiunile financiare şi de export fără precedent impuse de aliaţii occidentali ca răspuns la invazie scufundă Rusia într-o recesiune profundă, reducând cu mai mult de o zecime creşterea sa economică, potrivit unui raport publicat duminică de Banca Mondială.

Războiul va provoca în Europa şi în Asia Centrală daune economice de două ori mai mari decât cele provocate de pandemia de SARS-cov-2, a precizat Banca Mondială, în raportul său economic “Războiul în regiune”. Pe lângă Ucraina, raportul se concentrează pe Europa Centrală şi de Est, fostele republici sovietice, ţările din Balcani şi Turcia.

„Magnitudinea crizei umanitare declanşate de război este uluitoare”, a afirmat Anna Bjerde, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru regiunea Europa şi Asia Centrală.

„Invazia rusă dă o lovitură masivă economiei ucrainene şi a provocat daune enorme infrastructurii”, a adăugat ea.

În raport se mai precizează că activitatea economică este imposibilă în “zone întinse” din Ucraina, deoarece infrastructura, cum ar fi drumurile, podurile, porturile şi căile ferate, a fost distrusă.

Ucraina joacă un rol important ca furnizor global de exporturi agricole, cum ar fi grâul, dar acest lucru este pus sub semnul întrebării acum, deoarece plantarea şi recoltarea au fost perturbate de război, se arată în raport. În plus, războiul a tăiat accesul la Marea Neagră, o rută cheie pentru exporturi, inclusiv 90% din transporturile de cereale ale Ucrainei.

„Războiul are un impact devastator asupra vieţii umane şi provoacă distrugeri economice în ambele ţări şi va duce la pierderi economice semnificative în regiunea Europei şi Asiei Centrale şi în restul lumii”, se mai arată în raport.

Bielorusia, Kârgâzstan, Republica Moldova şi Tadjikistan sunt, de asemenea, prognozate să intre în recesiune în acest an, în timp ce proiecţiile de creştere economică au fost reduse pentru celelalte economii din regiune din cauza efectelor războiului.

Banca Mondială a mai declarat că această catastrofă umanitară este cea mai mare undă de şoc iniţială a războiului şi va fi probabil cea mai durabilă moştenire a acestuia, deoarece se anticipează că valul de refugiaţi care fug din Ucraina “va eclipsa crizele anterioare”.

Peste 4 milioane de persoane au fugit din Ucraina, dintre care mai mult de jumătate au plecat în Polonia, iar alţii s-au îndreptat către ţări precum Republica Moldova, România şi Ungaria. Alte 6,5 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul ţării. Se aşteaptă ca aceste cifre să crească pe măsură ce războiul se prelungeşte, potrivit Băncii Mondiale.

Instituţia a emis un avertisment dur: „Războiul va creşte sărăcia în regiune din cauza recesiunii şi a inflaţiei preţurilor alimentelor”.

Dincolo de criza umanitară, a continuat Banca Mondială, „războiul dă, de asemenea, o lovitură considerabilă economiei globale prin mai multe canale”.

Războiul şi sancţiunile au perturbat rutele comerciale globale şi au crescut costurile de transport maritim şi de asigurare, „ceea ce amplifică tensiunile asupra lanţurilor valorice globale”, mai transmite Banca Mondială, adăugând că printre industriile afectate se numără industria alimentară, automobilele, construcţiile, petrochimia şi transporturile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie