Bancă chineză suferă o rară situaţie de panică bancară datorită unor “zvonuri”

Teancuri de bancnote de 100 yuani.
Teancuri de bancnote de 100 yuani. (Getty Images)

Politia chineză a interogat 27 de persoane, a arestat 12 persoane şi a mustrat sever 15 persoane pentru "răspândire de zvonuri privind banca Linshang – un creditor cu 61 miliarde yuani (9,1 miliarde dolari) în depozite.

Ştirile despre situaţia precară a băncii au cauzat o rară situaţie de panică bancară în estul Chinei.

Ziarul South China Morning Post a raportat că un număr de angajaţi nemulţumiţi ai Shadong Sanwei Oil Group, o companie de procesare agricolă, au fost nefericiţi după ce au fost plasaţi în concediu administrativ când mai multe linii de producţie au fost închise.

Conform ziarului, angajaţii ar fi răspândit un zvon că firma se prăbuşeşte şi are milioane de yuani în credite nereturnate şi că s-ar putea să tragă în jos după ea şi banca Linshang.

Zvonul s-a răspândit rapid în rândul localnicilor, declanşând o situaţie de panică bancară la filiala locală a băncii Linshang, conform articolului. La un moment dat, peste 500 de deponenţi s-au adunat în faţa filialei pentru a-şi retrage banii.

Banca a precizat într-o scurtă declaraţie publicată pe website-ul său că valul de retrageri care au avut loc săptămâna trecută la una dintre filialele sale din Linyi, provincia Shandong, a fost provocat de “câteva persoane care au răspândit zvonuri” că banca ar avea probleme.

Banca a cerut publicului “să nu creadă sau să răspândească zvonuri pentru a se putea menţine în comun o ordine financiară pozitivă”.

Un oficial al biroului de presă al băncii a declarat la sfârşitul săptămânii trecute pentru South China Morning Post că situaţia a revenit la normal. Un angajat al filialei creditorului din Bancheng a declarat la rândul său că au fost reluate operaţiunile normale.

După cum a mai precizat South China Morning Post, băncile regionale în zonele mai puţin dezvoltate ale Chinei sunt privite ca puncte nevralgice ale sistemului financiar chinez, instituţiile bancare oferind deseori - sub presiune politică - credite mari firmelor şi companiilor locale, expunându-se astfel la riscuri mai mari în cazul în care creşterea economică locală încetineşte.

Zvonul că un creditor rural în districtul Sheyang, provincia Jiangsu, ar fi rămas fără bani, a declanşat în urmă cu trei ani o situaţie de panică bancară la acea instituţie, care a fost nevoită să plaseze grămezi de bani în spatele vitrinelor ghişeelor pentru a reduce panica deponenţilor.

Deşi situaţiile de panică bancară în China sunt neobişnuite, rapiditatea desfăşurării acestei situaţii (de la zvon la cereri masive de retragere a depozitelor) ridică semne de întrebare cu privire la gradul de fragilitate al încrederii clienţilor în instituţiile bancare chineze.

Banca Centrală Chineză a lansat un sistem de asigurare a depozitelor în mai 2015, adoptând stilul vestic de protecţie a deponenţilor. Nivelul maxim al plăţilor este stabilit la 500.000 de yuani per deponent pentru fiecare bancă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe