Banca Centrală Europeană, şedinţă fulger pentru a discuta despre criza de pe pieţele de obligaţiuni

Banca Centrala Europeana in Frankfurt/Main
Banca Centrala Europeana in Frankfurt/Main (Daniel Roland / Getty Images)

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), care stabileşte strategia de politică monetară, organizează miercuri o şedinţă neprogramată şi rară pentru a discuta despre turbulenţele de pe pieţele de obligaţiuni, subliniind îngrijorarea oficială cu privire la o explozie a costurilor de împrumut pentru unele naţiuni din zona euro, informează Reuters.

Randamentele obligaţiunilor au crescut brusc de când BCE a promis o serie de majorări ale ratelor, joia trecută, iar diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor germane şi cele ale naţiunilor sudice mai îndatorate, în special Italia, a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Ultima dată când BCE a ţinut o şedinţă neprogramată în timpul tensiunilor de pe piaţă, aceasta a lansat Programul de achiziţii de urgenţă în caz de pandemie, o schemă de achiziţii de obligaţiuni în valoare de 1 700 de miliarde de euro (1 780 de miliarde de dolari), care s-a dovedit a fi principalul său instrument în timpul pandemiei COVID-19.

Printre opţiunile pe care le are la dispoziţie BCE pentru a combate aşa-numitul risc de fragmentare - atunci când unele ţări se confruntă cu costuri de împrumut semnificativ mai mari decât altele din acelaşi bloc monetar - se numără canalizarea reinvestirilor din obligaţiunile aflate la scadenţă către pieţele care se confruntă cu tensiuni sau conceperea unui instrument complet nou. Cu toate acestea, unii analişti au avertizat că este puţin probabil ca reinvestirile singure să fie suficiente.

Discuţia are loc în aceeaşi zi în care se aşteaptă ca Rezerva Federală a SUA să majoreze ratele dobânzilor, investitorii majorându-şi dramatic pariurile pentru o creştere de 75 de puncte de bază, o oscilaţie a aşteptărilor care a alimentat o vânzare violentă pe pieţele mondiale.

Vestea reuniunii BCE a făcut ca euro să urce cu peste jumătate de procent, până la 1,0487 faţă de dolar, randamentele italiene pe 10 ani au scăzut cu 22 de puncte de bază, iar contractele futures pe acţiuni italiene au crescut puternic.

Anterior, randamentele germane pe 10 ani, un punct de referinţă pentru uniunea monetară formată din 19 ţări, au atins 1,77%, cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2014, în timp ce omologii lor italieni au sărit cu 240 de puncte de bază mai sus, cea mai mare diferenţă de la începutul anului 2020.

Isabel Schnabel, membră a consiliului BCE, şefa operaţiunilor de piaţă ale băncii, a declarat marţi că BCE monitorizează "îndeaproape" situaţia şi este pregătită să utilizeze atât instrumentele existente, cât şi pe cele noi, dacă va constata că reevaluarea pieţei a fost "dezordonată".

"Nu vom tolera modificări ale condiţiilor de finanţare care depăşesc factorii fundamentali şi care ameninţă transmiterea politicii monetare", a spus Schnabel, adăugând că nu există limite în ceea ce priveşte angajamentul său de a preveni fragmentarea.

Ea a argumentat că, în calitate de primă linie de apărare, BCE ar putea desfăşura numerar din obligaţiuni ajunse la scadenţă pe pieţele aflate în dificultate şi, dacă este necesar, banca ar putea concepe un nou instrument.

Dar Schnabel a argumentat împotriva anunţării preventive a unui instrument, deoarece acesta ar trebui să fie adaptat la o anumită situaţie, cu condiţii, limite şi garanţii stabilite de la caz la caz.

"Acum vorbim. Doar vorbim, dar este un început. Ar trebui să obţinem o declaraţie în acest sens, care să reflecte dorinţa de a acţiona şi apoi poate că vor însărcina şi comitetele să lucreze la opţiuni, asta este ceea ce a lipsit săptămâna trecută", a declarat economistul Frederik Ducrozet de la Pictet Wealth Management.