Banca Centrală a Chinei interzice toate tranzacţiile cu criptomonede

Bitcoin
Bitcoin (Thomas Trutschel / Getty Images)

Banca centrală a Chinei a declarat ilegale toate tranzacţiile legate de criptomonede, promiţând să închidă piaţa valutară virtuală.

Banca Populară Chineză a declarat într-un comunicat că serviciile care oferă tranzacţionare, procesare de comenzi, emiteri de jetoane şi instrumente derivate pentru monede virtuale sunt strict interzise. Platformele crypto din afara Chinei, care oferă servicii în China continentală sunt, de asemenea, ilegale.

„Platformele care tranzacţionează criptomonede din afara Chinei care utilizează internetul pentru a oferi servicii rezidenţilor interni sunt, de asemenea, considerate activităţi financiare ilegale”, se menţionează în comunicat. Lucrătorii burselor criptografice străine vor fi, de asemenea, anchetaţi, a adăugat acesta.

Criptomonedele, inclusiv Bitcoin şi Tether, se numără printre cele menţionate în mod special ca nefiind „bani fiduciari” şi nu pot fi vehiculaţi, potrivit declaraţiei băncii, a raportat vineri Bloomberg.

PBOC a declarat că a luat măsuri şi pentru a-şi îmbunătăţi monitorizarea tranzacţiilor legate de cripto.

„Instituţiile financiare şi instituţiile de plată nebancare nu pot oferi servicii activităţilor şi operaţiunilor legate de monedele virtuale”, a spus banca, reiterând comentariile anterioare.

Declaraţia a determinat căderea preţului criptomonedelor, Bitcoin scăzând cu 3,75%, ultima tranzacţionare la 42.146,10 dolari, în timp ce Ethereum, al doilea activ digital ca mărime, a scăzut cu 7,88% la 2.844,08 dolari.

Abordarea dură survine în timp ce acţiunile imobiliare din Hong Kong au înregistrat cea mai mare pierdere din mai 2020, în această săptămână, pe fondul temerilor provocate de prăbuşirea companiei imobiliare Evergrande şi efectele acesteia asupra pieţei imobiliare şi de capital a Chinei.

Compania are datorii de peste 300 de miliarde de dolari, devenind astfel cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume şi se străduieşte să strângă fonduri pentru a plăti numeroşii săi creditori, furnizori şi investitori. Evergrande a avertizat în mai multe rânduri că ar putea intra în incapacitate, iar datoriile sale de 305 miliarde de dolari ar putea declanşa riscuri mai largi pentru sistemul financiar al ţării dacă nu va fi stabilizat.

Evergrande a declarat pe 20 septembrie că a început să despăgubească investitorii care au cumpărat produsele sale de administrare a averii, cu proprietăţi imobiliare.

Autorităţile chineze au făcut eforturi pentru a reglementa industria imobiliară în ultimul an, inclusiv prin înăsprirea regulilor de cumpărare a locuinţelor şi limitarea împrumuturilor de la bănci, cerând în acelaşi timp giganţilor imobiliari să sprijine cu resurse şi influenţă interesele Beijingului.

În timp ce China emite o directivă strictă în ceea ce priveşte criptomonedele, Ucraina adoptă piaţa valutară virtuală, iar la începutul acestei luni a devenit cea mai recentă ţară care a legalizat criptomonedele şi alte active digitale.

Într-un vot aproape unanim, pe 8 septembrie, Parlamentul ucrainean a adoptat un proiect de lege privind activele virtuale.

Evoluţia a survenit la doar câteva zile după ce El Salvador a adoptat Bitcoin-ul că mijloc legal de plată alături de dolarul SUA, cu speranţa că va spori incluziunea financiară în ţară, unde aproximativ 70% dintre cetăţeni nu au acces la servicii financiare tradiţionale.

Legea a intrat în vigoare pe 7 septembrie şi impune companiilor să accepte plăţi Bitcoin pentru tranzacţii, în timp ce salvadorenii vor putea utiliza moneda digitală pentru a efectua plăţi de impozite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie