Bacău: Aproximativ 130 de basarabeni, cu 50 la sută mai puţini ca în 2011, petrec Crăciunul pe stil vechi la Slănic
Un număr de 130 de cetăţeni din Republica Moldova vor marca Crăciunul ortodox pe rit vechi printr-o petrecere care urmează a avea loc, în noaptea de duminică spre luni, în staţiunea Slănic Moldova.
Faţă de anii trecuţi, numărul basarabenilor sosiţi în România cu ocazia acestei sărbători religioase este mult mai scăzut din cauza greutăţilor pe care le întâmpină turiştii în privinţa acordării vizelor, după cum a explicat vineri, Ioan Munteanu, administratorul vilei "Ioana" şi hotelului "Euro Vacanţa" din staţiunea băcăuană.
"Nu am putut găzdui, însă, alţi aproximativ o sută de basarabeni, cărora le-au fost anulate vizele de către autorităţile de la Chişinău. Din păcate, nici acum nu s-au luat măsurile necesare pentru respectarea întru totul a legilor în vigoare. Aşa că ori se anulează vize ori timpul de aşteptare este mult prea mare, fapt ce îi face pe mulţi cetăţeni din Republica Moldova ori Ucraina să renunţe la a ne mai vizita ţara, iar turismul românesc, în special cel din Slănic Moldova, are mult de suferit", a spus Ioan Munteanu.
Potrivit lui Munteanu, aceste două unităţi sunt singurele din staţiune care găzduiesc turişti din Republica Moldova doritori de a petrece Crăciunul pe rit vechi în România.
În urmă cu doi ani, se aflau la Slănic Moldova, cu aceeaşi ocazie, 260 de basarabeni, iar în anul 2005 petreceau cu prilejul Crăciunului ortodox pe rit vechi aproape 1.500 de moldoveni, ucraineni ori ruşi de peste Prut.
"Ne-am pregătit, însă, cu mare atenţie, la fel ca în anii precedenţi, serviciile oferite să se ridice la nivelul aşteptărilor, iar sejurul să le fie cât mai plăcut, astfel încât peste o săptămână, când ortodocşii de rit vechi marchează Revelionul, mulţi dintre cei sosiţi să rămână în staţiune, lor urmând a li se mai alătura vreo sută de alţi basarabeni, dacă şi aceştia nu vor avea probleme cu vizele la Chişinău", a precizat Ioan Munteanu.
Programul turiştilor sosiţi la Slănic Moldova este unul diversificat, incluzând excursii prin împrejurimi, inclusiv la Salina şi Mănăstirea Măgura din Târgu Ocna, dar şi o serie de facilităţi pe care le oferă staţiunea, între care jocuri distractive şi sportive, piscină, divertisment muzical însoţit de surprize.
La cina festivă de Crăciun, oaspeţii vor fi răsfăţaţi cu specialităţi româneşti tradiţionale, iar atmosfera va fi întreţinută de formaţia hotelului şi de un ansamblu popular care va prezenta un program de datini şi obiceiuri strămoşeşti de pe Valea Trotuşului.
Ortodocşii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, după calendarul iulian, iar Revelionul 2013 o săptămână mai târziu.