Bacalaureatul profesional, aprobat de Comisia de educaţie din Senat

Senatorii din Comisia de educaţie au aprobat amendamentul propus de ministrul Ecaterina Andronescu privind introducerea în Legea educaţiei a opţiunii referitoare la Bacalaureatului profesional. Membrii comisiei au decis cu unanimitate, iar la şedinţă a participat şi ministrul Educaţiei.
Bacalaureat 2012, Liceul teoretic "C.A. Rosetti", Bucureşti (Andra Bădală / Epoch Times)
Cristina Boiangiu
05.09.2012

Senatorii din Comisia de educaţie au aprobat amendamentul propus de ministrul Ecaterina Andronescu privind introducerea în Legea educaţiei a opţiunii referitoare la Bacalaureatul profesional. Membrii comisiei au decis cu unanimitate, iar la şedinţă a participat şi ministrul Educaţiei.

Intenţia de introducere a Bacalaureatului diferenţiat a fost anunţată de ministrul Educaţiei marţi, după o discuţie cu membrii Comisiei din Senat. Bacalaureatul profesional ar urma sa intre în vigoare din 2013.

"Pe masa comisiei se află ordonanţa pentru modificarea Bacalaureatului de anul trecut, care a produs deja efecte. Ar fi foarte uşor de introdus un amendament care presupune doar acest Bacalaureat profesional", a spus recent Andronescu.

Ea a justificat necesitatea introducerii acestui nou tip de examen spunând că, în ultimii doi ani, Bacalaureatul a adus doar rezultate slabe, astfel că, pentru cei care merg pe piaţa muncii s-a decis să se gândească o formulă prin care aceşti elevi să finalizeze liceul şi să meargă pe piaţa muncii.

"Am gândit să îi adăugăm Bacalaureatului o componentă privind Bacalaureatul profesional, care nu dă drept de acces pe învăţământul superior, dar dă drept pe piaţa muncii", a spus ministrul Educaţiei.

Bacalaureatul profesional are comun cu cel naţional probele de competenţă, apoi cei care optează pentru această variantă trebuie să susţină un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială, care este comună tuturor liceenilor.

La ultima sesiune a examenului de Bacalaureat, cea susţinută în această toamnă, promovabilitatea a fost de 24,27%. Cel mai mare procent de promovare a fost în judeţul Giurgiu (50,22%), iar cel mai mic, în Ilfov (10,21%). Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că rezultatele din această sesiune sunt mult mai slabe decât cele de la sesiunea din vară.

Anul trecut, în sesiunea de toamnă, promovabilitatea la nivel naţional a fost de 16,8%, după soluţionarea contestaţiilor. Candidaţii care nu au reuşit să obţină diploma de Bacalaureat nu îşi pot continua studiile şi nici nu sunt angajaţi pe posturi decente, pe piaţa muncii. Susţinerea unui examen diferenţiat i-ar putea ajuta pe mai mulţi candidaţi să obţină o diplomă care să-i ajute să se încadreze în condiţiile cerute de majoritatea angajatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor