Azi Gagauzia marcheaza 21 de ani de la proclamarea asa-numitei autonomii
Gagauzia marcheaza astazi 21 de ani de la proclamarea Republicii Autonome Gagauze. Locuitorii autonomiei au astazi zi libera, iar Comratul va deveni centrul manifestarilor culturale.
La Casa de cultura va fi organizata o sedinta solemna, in cadrul careia vor tine discursuri bascanul Gagauziei, reprezentanti ai Adunarii Populare si politicieni care au pus bazele actualei autonomii. Apoi se va desfasura un concert cu participarea colectivelor artistice din regiune. Reprezentantii autoritatilor centrale nu vor participa la aceste evenimente.
Acum un an, la Comrat a fost prezent doar Serafim Urechean, care detinea atunci functia de vicepresedinte al Parlamentului. Concerte si competitii sportive se vor desfasura astazi si in alte localitati ale UTAG.
Gagauzia este o unitate teritoriala autonoma, cu statut special, din cadrul Republicii Moldova. Autonomia acestei regiuni populate compact de etnici gagauzi a fost recunoscuta in 1994.
Gagauzii au facut primii pasi in vederea infiintarii unei autonomii la sfarsitul anilor '80, in contextul miscarii de renastere nationala din Moldova. In august 1990, la Comrat a fost proclamata Republica Autonoma Gagauzia.
Chisinaul nu a recunoscut autonomia, catalogand acest gest drept neconstitutional. La sfarsitul lui octombrie 1990, situatia din sudul Moldovei era destul de tensionata, in conditiile in care la apelul premierului Mircea Druc, voluntari si detasamente de militie s-au indreptat spre Comrat pentru a impiedica desfasurarea alegerilor legislative, anuntate in Gagauzia.
Implicarea Armatei Sovietice a impiedicat escaladarea evenimentelor. In decembrie 1994, Parlamentul de la Chisinau a recunoscut totusi autonomia Gagauziei, adoptand Legea privind statutul juridic special al regiunii. Potrivit acesteia, unitatea teritoriala autonoma are propriul drapel, imn, stema, Constitutie si institutii ale puterii. De asemenea, autonomia Gagauziei a fost garantata si in Constitutia Republicii Moldova. Astfel, potrivit articolului 111, regiunea "solutioneaza, desine statator, in limitele competentei sale, problemele cu caracter politic, economic si cultural".
Gagauzia are o populatie de peste 150.000 de locuitori, din care aproximativ 80 la suta sunt gagauzi. In fruntea Gagauziei se afla bascanul, ales prin vot direct pentru o perioada de patru ani.