Avocatul Poporului susţine că Primăria Bucureşti este "campioană" la soluţionarea cu întârziere a dosarelor de retrocedare a imobilelor
Biroul Permanent al Senatului a luat act, în şedinţa de luni, de Raportul special privind evidenţierea dificultăţilor în desfăşurarea procesului de constituire şi reconstituire a dreptului de proprietate privată, transmis de Avocatul Poporului conducerii acestui for legislativ.
În acest document se precizează faptul că Primăria Municipiului Bucureşti este "campioană la soluţionarea cu întârziere a dosarelor de retrocedare a bunurilor imobile", astfel că se propune simplificarea procedurilor.
Avocatul Poporului susţine că sunt multe dosare nesoluţionate din pricina faptului că termenul de 60 de zile este considerat un "termen de recomandare".
"Apreciem că nu numai o simplificare a procedurilor este de natură să rezolve soluţionarea cu celeritate a dosarelor, ci se impune şi suplimentarea personalului specializat, dar şi instituirea unor termene precise. (...) Se impune, în acest caz, modificarea legislaţiei în sensul în care, în termen de 60 de zile, instituţiile şi autorităţile publice implicate în procedura de retrocedare a bunurilor imobile să soluţioneze notificările depuse de persoanele îndreptăţite", se arată în documentul amintit.
De asemenea, reprezentanţii instituţiei Avocatului Poporului susţin necesitatea impunerii unui timp concret în care să fie efectuată procedura administrativă de despăgubire, precum şi impunerea unor termene precise în soluţionarea dosarelor, dar şi sancţiuni în cazul încălcării acestora.
În raport se mai precizează faptul că "tergiversarea" în soluţionarea dosarelor ar avea drept cauză şi faptul că, în acest moment, controlul de legalitate este realizat de către prefect.
"În acest context, considerăm că se impune renunţarea la revizuirea realizată de către prefect şi nu se mai justifică o centralizare a dosarelor la nivelul prefecturilor, cu atât mai mult cu cât decizia finală aparţine Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor", mai susţine Gheorghe Iancu.
Totodată, în documentul amintit este susţinut faptul că procedura de despăgubire de la ANRP este "netransparentă", ceea ce a favorizat crearea unor suspiciuni de corupţie, sesizate de petenţi Avocatului Poporului.
De aceea, autorii raportului propun, pentru "simplificarea procedurii de soluţionare a dosarelor", transformarea ANRP într-un corp de control şi constituirea la nivelul instituţiei prefectului din fiecare judeţ şi la nivelul Municipiului Bucureşti a unor comisii cu competenţe depline în soluţionarea dosarelor.
La acest moment, legislaţia în vigoare prevede faptul că dosarele ajung la ANRP.
"Cei mai mulţi petenţi acuză, de cele mai multe ori îndreptăţi, disfuncţionalităţi în activitatea de informare a cetăţenilor, lipsa de comunicare a funcţionarilor, reaua-credinţă a acestora, care uneori merge până la refuzul de a pune în aplicare hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. De asemenea, petenţii reclamă faptul că la ANRP soluţionarea dosarelor întârzie nepermis de mult şi nu li se comunică stadiul rezolvării acestora", se mai arată în documentul citat.
Raportul special privind evidenţierea dificultăţilor în desfăşurarea procesului de constituire şi reconstituire a dreptului de proprietate privată este semnat de Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.