Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul copiilor legaţi în spitalul din Buzău

Copiii ţinuţi legaţi de paturile din Spitalul Judeţean Buzău au atras atenţia şi Avocatului Poporului care a anunţat că s-a autosesizat în acest caz. Reprezentanţi ai Biroului Teritorial Ploieşti au mers la faţa locului pentru a evolua situaţia, a declarat adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea.
Copii aşteptând daruri de Sfântul Nicolae (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
30.01.2013

Copiii ţinuţi legaţi de paturile din Spitalul Judeţean Buzău au atras atenţia şi Avocatului Poporului care a anunţat că s-a autosesizat în acest caz.
Reprezentanţi ai Biroului Teritorial Ploieşti au mers la faţa locului pentru a evolua situaţia, a declarat adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea.

Organizaţia Salvaţi Copiii a cerut intervenţia Avocatului Poporului în acest caz, însă cei de la instituţia respectivă susţin că nu au primit nimic oficial.

"Ar fi de recomandat, când ONG-urile doresc ca instituţia Avocatului Poporului să intervină într-un caz sau altul, să ne trimită o sesizare sau să ne informeze telefonic în acest sens", a precizat Ionel Oprea.

La Spitalul Judeţean din Buzău fac evaluări şi controale patru instituţii ale statului, iar concluziile vor fi prezentate apoi Avocatului Poporului.

"După ce vom primi aceste concluzii, le vom analiza şi vom întocmi raportul. Trebuie ca mai întâi celelalte instituţii ale statului să-şi termine anchetele. Rolul nostru este să constatăm dacă acestea au acţionat cu profesionalism şi responsabilitate, conform responsabilităţilor pe care le au", a afirmat adjunctul Avocatului Poporului.

Cei de la organizaţia Salvaţi Copiii România au cerut, printr-un comunicat de presă, Avocatului Poporului să investigheze acest caz şi modul cum se procedează la toate unităţile sanitare din ţară.

"Considerăm că practicile utilizate în cadrul secţiei de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău sunt un abuz şi încalcă dreptul copilul la protecţie şi îngrijire. Cerem Avocatului Poporului să se autosesizeze şi să facă o investigaţiei atât a situaţiei de la Buzău, cât şi a procedurilor folosite în alte instituţii similare. Este foarte important să avem imediat un raport comprehensiv al unei instituţii neutre, autorizate să apere drepturile copilului în relaţia cu instituţiile statului, cum este Avocatul Poporului. Dacă România ar fi avut un Avocat al Copilului, atunci acest caz ar fi fost în atribuţiile sale. De asemenea, considerăm că este nevoie de reforma sistemului de sănătate mentală pentru copii. România are o abordare învechită în acest domeniu, care nu respectă drepturile copilului. Cerem Ministerelor Educaţiei Naţionale, Sănătăţii şi Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice să adopte şi să implementeze strategia de sănătate mentală care a fost elaborată în aceşti ani împreună cu specialiştii", a declarat preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a anunţat că va discuta cu cei de la Consiliul Judeţean Buzău despre măsurile ce trebuie luate după ce va primi raportul referitor la cazul de acolo.

Mai multe televiziuni au prezentat imagini cu copii legaţi de pat cu feşe, în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor