Avertizor Facebook: Cetăţeni chinezi lucrează la algoritmul de distribuire a conţinutului

Matrix
 
Matrix  

Republicani americani au criticat de mai multă vreme giganţii social media, în special Facebook pentru că ar suprima discursul conservator, deşi compania a respins de fiecare dată acuzaţiile.

Totuşi, un nou raport publicat de New York Post dezvăluie că cel puţin şase „cetăţeni chinezi” lucrează cu compania de socializare pentru a dezvolta algoritmi complecşi de inteligenţă artificială pentru cenzurarea fluxurilor de ştiri.

În ultimul timp, republicanii sunt foarte nemulţumiţi de Facebook şi de Twitter din cauza limitării transmiterii, sau, în unele cazuri, interzicerea completă a materialelor de dreapta, iar cireaşa de pe tort a apărut săptănâna trecută, când Twitter a închis conturile NY Post când ziarul a publicat o ştire despre e-mailuri care ar fi aparţinut lui Hunter Biden, fiul candidatului la preşedinţie din partea democraţilor, Joe Biden, şi care ar aduce dovezi că acesta a abuzat de putere şi a comis trafic de influenţă.

„Puteţi vedea adevărata putere [a companiilor, n.r.] cu ocazia acestei încercări de a cenzura, de a restrânge distribuţia acestei ştiri de la Post”, a declarat senatorul Josh Hawley, republican din Missouri, luni la o conferinţă WSJ Tech Live. „Când există un monopol al Facebook care încearcă să oprească distribuirea ştirilor, avem o problemă şi nu este doar a New York Post”.

Facebook este în topul listei privind acuzaţiile de cenzură, unul dintre avertizorii care au lucrat în cadrul companiei afirmând chiar că gigantul angajează „cetăţeni chinezi” care să construiască tehnologia de cenzurare. „La un moment dat, ei [şefii Facebook] s-au gândit: le vom obţine vize H-1B, astfel încât să poată face această treabă”.

Fostul avertizor a transmis câteva informaţii despre grupul Facebook numit „inginerii discursului bazat pe ură”. Echipa este formată din cel puţin şase cetăţeni chinezi şi lucrează la birourile Facebook din Seattle. Mulţi dintre ei lucrează la algoritmi complecşi de învăţare automată care au de a face cu fluxuri de ştiri.

După cum a explicat fostul angajat, algoritmul de învăţare automată şi reţelele neuronale nu interzic un conţinut specific, ci doar frânează distribuirea conţinutului pe platforma de social media. Este una dintre „cele mai sofisticate cenzuri din istoria omenirii”, a remarcat NY Post.

„Ei nu interzic vreun hashtag specific pro-Trump”, a spus fostul insider. În schimb, „conţinutul prea conservator este depunctat. Nu se poate spune că este cenzurat”.

Potrivit NY Post, echipa Hate-Speech Engineering include un om de ştiinţă care a obţinut masteratul în inginerie informatică la Academia Chineză de Ştiinţe din Beijing.

NY Post a contactat Facebook cerând informaţii. Iată ce a spus purtătorul de cuvânt al reţelelor sociale:

"Suntem o companie mai puternică, deoarece angajaţii noştri provin din întreaga lume. Standardele şi politicile noastre sunt publice, inclusiv în ceea ce priveşte programul de verificare a faptelor, şi concepute pentru a se aplica în mod egal conţinutului din întregul spectru politic. Cu peste 35.000 de persoane lucrând la probleme de siguranţă şi securitate la Facebook, insinuarea că aceşti angajaţi au o influenţă excesivă asupra politicilor sau tehnologiei noastre mai ample este absurdă."

Referitor la cenzura ştirilor despre scandalul Hunter Biden, un alt fost angajat al Facebook a declarat pentru NY Post că gigantul hi-tech este „aproape un departament al Partidului Democrat - un braţ al extremei stângi a Partidului Democrat”.

Marţi, Project Veritas a lansat un interviu sub acoperire al unui manager de program Google Cloud, care a dezvăluit că motorul de căutare manipulează intenţionat rezultatele căutărilor în beneficiul Partidului Democrat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură