Avertisment: PSD va trece prin Parlament "unul dintre cele mai mari tunuri date în România"

Social-democraţii urmează să treacă prin Parlament înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Prin înfiinţarea acestui fond, statul român va pierde miliarde de lei şi 33 de mari companii.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

PSD va trece prin Parlament "unul dintre cele mai mari tunuri date în România vreodată", avertizează deputatul USR Claudiu Năsui, referindu-se la înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Acest fond ne va lăsa fără 33 de companii şi cu multe datorii, susţine deputatul.

"Prin FSDI, se construieşte o puşculiţă din bani enormă din care PSD va putea cheltui discreţionar pe absolut orice îşi doreşte fără nicio licitaţie.

Ce se întâmplă? Se constituie un fond pentru a face, zic ei, investiţii. Din start trebuie spus că nu este nevoie de un fond special pentru a face investiţii. Nimeni nu i-a împiedicat să facă investiţii până acum, ba dimpotrivă.

Motivul oficial pentru care zic că au nevoie de acest fond este, el însuşi, problematic. Vor să eludeze regulile contabile ale Uniunii Europene. Concret, vor să facă cheltuieli care să nu se vadă în deficitul bugetar şi datorie care să nu se înregistreze în datoria publică. Vor să lucreze pe ascuns. Şi, de fapt, asta este FSDI, un mare paravan făcut pentru a ascunde jaful din banii noştri.", susţine deputatul.

Claudiu Năsui mai atrage atenţia că, prin înfiinţarea acestui fond, statul român va pierde 9 miliarde de lei, bani iniţiali, 33 de companii (parţial sau integral de stat) plus peste 2 miliarde de lei pe an de dividende.

Or, majoritatea acelor companii sunt exact companiile de stat care mai sunt profitabile, şi aceasta nu datorită "geniului antreprenorial al statului", ci datorită privilegiilor şi monopolurilor de care beneficiază tot de la statul român, arată deputatul.

"Ce va primi statul la schimb? Un fond care se va îndatora pe baza acţiunilor la acele companii şi va face cheltuieli fără să respecte legislaţia de achiziţii publice, adică fără nicio licitaţie.

Cel mai trist lucru ştiţi care e? Că vom pierde companiile acelea pe absolut nimic. Măcar de le-ar fi privatizat, tot s-ar mai fi ales statul cu ceva. Acum riscăm să nu ne alegem cu nimic. Când va veni criza şi acest fond nu va mai putea să-şi plătească datoriile, ce credeţi că se va întâmpla? Îşi va pierde activele, adică va pierde acţiunile companiilor pe care le deţine. Pentru că statul nu va avea dreptul să intervină în ce face fondul. Altfel s-a dus tratamentul contabil. Vom rămâne cu banii luaţi şi cu companiile pierdute. La următoarele alegeri, să nu mai îndrăznim să credem în PSD", adaugă Claudiu Năsui.

Companiile de stat care vor trece la FSDI sunt:

1. Engie România
2. Societatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice - Electrica
3. Delgaz Grid
4. E.On Energie România
5. Chimcomplex
6. OMV Petrom
7. Telekom România Communications
8. Antibiotice
9. Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (CNCIR)
10. Compania Naţională Loteria Română
11. IAR
12. Oil Terminal
13. Cupru Min
14. Compania Naţională Unifarm
15. Societatea Naţională A Apelor Minerale
16. Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime
17. Societatea Naţională De Gaze Naturale Romgaz
18. Societatea De Producere A Energiei Electrice În Hidrocentrale Hidroelectrica
19. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti
20. Societatea Naţională Nuclear Electrica
21. Compania Naţională Imprimeria Naţională
22. Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime
23. Conpet
24. Complexul Energetic Oltenia
25. Compania Naţională de Căi Ferate CFR
26. Societatea Naţională de Radiocomunicaţii
27. Compania Naţională Poşta Română
28. Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia
29. Uzina Termoelectrica Midia
30. Telecomunicaţii CFR
31. Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (TBRCM)
32. Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile
33. Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne