Autorităţile Transnistriei reclamă pierderile cauzate de taxele impuse de R.Moldova

Introducerea de la începutul anului 2014, de către autorităţile Moldovei, a taxei de acciz pentru materia primă, în privinţa întreprinderilor transnistrene, le poate cauza pierderi de 2,5 milioane de dolari.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
06.02.2014

Introducerea de la începutul anului 2014, de către autorităţile Moldovei, a taxei de acciz pentru materia primă, în privinţa întreprinderilor transnistrene, le poate cauza pierderi de 2,5 milioane de dolari, a declarat în cadrul unei emisiuni de la primul post de televiziune al regiunii, vicepreşedintele guvernului autoproclamatei RMN, Maia Parnas. Oficiala a comunicat că amendamentele din Codul Fiscal al Moldovei sunt calificate de conducerea Transnistriei ca tentativă de a atrage întreprinderile transnistrene în zona fiscală a Republicii Moldova.

"Întreprinderile noastre câte puţin sunt atrase în spaţiul fiscal al Moldovei. Nu putem garanta că nu vor urma şi alte interdicţii, care pot lovi dureros în agenţii noştri economici", a spus vicepremierul. Parnas consideră că acţiunile Chişinăului încalcă acordurile existente şi introduc, de facto, dubla impozitare pentru anumite întreprinderi ale republicii.

"Cel mai mult din cauza noilor reguli poate suferi industria uşoară, chimică şi producerea de băuturi alcoolice. Timp de opt ani organele fiscale ale statului vecin garantau că întreprinderile transnistrene nu vor achita o taxă de acciz suplimentară, dar de la începutul anului au revenit la practica dublei impozitări a uzinelor şi fabricilor noastre. De altfel, taxele de acciz în Republica Moldova sunt semnificativ mai mari decât la noi. Potrivit unor date - de două-trei ori. Dacă este să ne ghidăm de rezultatele anului 2013 referitoare la materiile prime care au fost importate, atunci pierderile pot constitui circa $2,5 mil. Însă, mai sperăm că în cadrul întrevederii de joi a grupurilor de experţi pentru economie vom reuşi să găsim un numitor comun şi Moldova îşi va revizui cerinţele", a reiterat Parnas.

Diplomata consideră că dimensiunile pierderilor vor depinde de cât de repede întreprinderile transnistrene vor începe să cumpere mărfurile nu prin Moldova ci prin Ucraina. Vicepremierul a dat asigurări că guvernul va examina măsurile de susţinere a întreprinderilor, care vor avea de suferit de pe urma regulilor noi introduse de Moldova, menţionează Infotag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor