Autorităţile de reglementare din China solicită băncilor să accelereze listarea societăţilor offshore [Surse Reuters]
Autorităţile de reglementare din China continentală şi Hong Kong au cerut unora dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume să contribuie la accelerarea listărilor companiilor chineze în oraş, au declarat surse, în încercarea de a stimula strângerea de fonduri în străinătate şi de a revitaliza a doua economie a lumii, relatează Reuters.
În octombrie, Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China a anunţat în cadrul a doua reuniuni, la care au participat în total peste 10 bănci şi firme de avocatură, că lucrează la accelerarea unor aprobări pentru listările offshore, au declarat şapte surse.
Bancheri de la JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, UBS şi firme chineze CICC, şi Huatai Securities, printre altele, au participat la reuniuni, potrivit surselor.
Într-o mişcare similară, operatorul bursei din Hong Kong a iniţiat, de asemenea, întâlniri individuale cu principalele bănci globale şi chineze începând cu luna octombrie pentru a discuta cum să optimizeze procesul de listare pentru firmele chineze, au declarat două dintre surse.
Întâlnirile cu uşile închise şi detaliile acestora, care nu au fost raportate anterior, marchează o schimbare strategică pentru China, după ce, în martie 2023, a elaborat norme pentru strângerile de fonduri offshore, înăsprind controalele într-o mişcare care a contribuit la încetinirea bruscă a strângerilor de capital offshore în ultimii trei ani.
O represiune de reglementare fără precedent asupra întreprinderilor private de marcă ale ţării, pieţele volatile, o încetinire economică şi tensiunile geopolitice au îngreunat, de asemenea, strângerile de fonduri în străinătate ale companiilor chineze.
Goldman, Morgan Stanley şi UBS au refuzat să comenteze, în timp ce alte bănci nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Toate sursele, care au cunoştinţă de acest subiect, au refuzat să fie numite deoarece nu au fost autorizate să vorbească cu mass-media.
În timp ce oficialii CSRC nu au specificat niciun loc anume pentru accelerarea listărilor offshore în cadrul celor două reuniuni, Hong Kong este destinaţia preferată de strângere de fonduri offshore pentru companiile chineze şi deţine o cotă mai mare decât New York.
O relansare a listărilor ar reprezenta un impuls pentru Hong Kong, deoarece se aşteaptă ca unele companii chineze să evite strângerile de fonduri în SUA, pe fondul îngrijorărilor legate de înrăutăţirea tensiunilor geopolitice sub conducerea preşedintelui ales Donald Trump.
O redresare a ofertelor publice iniţiale (IPO) în Hong Kong va fi, de asemenea, în concordanţă cu recenta manifestare publică de sprijin a factorilor de decizie chinezi faţă de oraşul care a fost afectat de protestele pro-democraţie, de exodul talentelor şi de încetinirea creşterii economice în ultimii ani.
„Salutăm listarea companiilor de calitate din China continentală şi din întreaga (lume)”, a afirmat într-o declaraţie Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd, adăugând că are aproximativ 90 de cereri de listare active în curs.
Măsuri drastice de reglementare
Într-una dintre reuniunile din octombrie, autoritatea chineză de reglementare a îndemnat intermediarii IPO să ajute firmele chineze care au fost deja aprobate de autoritatea de reglementare pentru listarea acţiunilor lor pe bursele offshore să îşi lanseze tranzacţiile mai rapid, au declarat două dintre surse.
Intermediarii au fost informaţi în cadrul reuniunilor că obiectivul CSRC nu este de a inunda piaţa cu noi aprobări, ci de a facilita câteva „cazuri de succes” de tranzacţii de profil înalt care pot stimula sentimentul pieţei, au declarat cele două surse.
China a introdus noi norme privind ofertele publice iniţiale offshore în luna martie a anului trecut, după ani de abordare de tip laissez-faire. Potrivit bancherilor, poziţia prudentă a organismului de supraveghere şi implicarea mai multor agenţii guvernamentale în aprobarea candidaturilor pentru listare au dus la întârzieri mari în strângerea de fonduri.
Strângerile de fonduri ale companiilor chineze în Hong Kong şi SUA au scăzut după ce Beijingul a lansat o investigaţie asupra companiei de transport Didi la mijlocul anului 2021 şi a luat măsuri drastice împotriva altor întreprinderi private.
Volumul total al ofertelor publice iniţiale şi al celei de-a doua listări a scăzut la 14 miliarde USD în 2022, cu 75% mai puţin decât în anul precedent, iar listarea de noi societăţi chineze în SUA a scăzut cu 96% faţă de 2021. Strângerea de fonduri prin intermediul listărilor offshore din acest an reprezintă doar o treime din volumul înregistrat în 2021.
Accelerarea celei de-a doua listări
Anterior, investitorii offshore au evitat, de asemenea, listările chineze, iar companiile au ezitat să plaseze acţiuni cu evaluări suprimate din cauza volatilităţii pieţei, a unui mediu cu dobânzi ridicate şi a tensiunilor geopolitice.
În timpul întâlnirilor cu bancherii de investiţii din Hong Kong din octombrie, oficialii bursei din oraş i-au îndemnat să identifice blocajele în procesul de solicitare a listării firmelor chineze şi să împărtăşească exemple specifice, au declarat două dintre surse.
Un domeniu de interes în timpul deliberărilor a fost accelerarea celei de-a doua listări a companiilor deja listate pe continent, au spus acestea. Scopul este de a „scurta semnificativ” timpul pentru astfel de vânzări de acţiuni în Hong Kong, a adăugat una dintre acestea.
CSRC nu este îngrijorată de faptul că a doua listare a companiilor offshore cu acţiuni drenează lichiditatea de pe continent, au declarat două surse inclusiv una familiarizată cu modul de reglementare.
În octombrie, bursa din Hong Kong a scurtat timpul alocat de bursă şi de autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din oraş pentru a oferi feedback pentru astfel de cereri de listare.
Un bancher senior de pe piaţa de capitaluri proprii al unei firme globale a estimat că a doua listare va creşte la aproximativ 50% din activitatea de listare a bursei în 2025, faţă de doar trei astfel de listări până în prezent în acest an.