Autorităţile au instituit stare de alertă în judeţele Galaţi şi Vaslui. Ploile au făcut ravagii în 21 de localităţi

Inundaţii masive în Galaţi, 14 septembrie 2024 (Screenshot - X / Facts Prime)
D.B.
17.09.2024

Ca urmare a inundaţiilor din ultimele zile, autorităţile au instituit starea de alertă în judeţele Galaţi şi Vaslui, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

"Urmare a hotărârilor Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă constituite în judeţele Galaţi şi Vaslui, prin intermediul cărora s-a solicitat declararea stării de alertă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a aprobat instituirea stării de alertă la nivelul celor două judeţe", a informat IGSU citat de Agerpres.

În acest sens au fost informate Instituţiile Prefectului Galaţi şi Vaslui, urmând să fie emise noi hotărâri ale Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă privind măsurile ce trebuie luate pentru a veni în sprijinul comunităţilor afectate de inundaţii.

Potrivit unui comunicat al IGSU, în urma ploilor din ultimele zile, 21 de localităţi din 4 judeţe (Iaşi, Galaţi, Timiş şi Vaslui) au fost puternic afectate. În zonele amintite se efectuează misiuni de recunoaştere şi identificare a posibilelor persoane care necesită sprijin, se ajută la evacuarea apei din case şi curţi, curăţarea gospodăriilor afectate şi degajarea căilor de acces în locuinţe şi a autoturismelor surprinse de viitură.

Totodată, în 2 localităţi din judeţul Iaşi se intervine pentru evacuarea apei din 2 case, 8 curţi, 1 parcare, 1 pasaj rutier, fiind afectate 2 autoturisme.

Duminică, au fost salvate sau evacuate 34 persoane din 4 localităţi (Pechea, Slobozia Conachi, Vameş şi Stoicani) din judeţul Galaţi. Din păcate, două persoane au fost găsite decedate pe raza a 2 localităţi (Slobozia Conachi şi Suhurlui) din judeţul Galaţi, iar 1 persoană din localitatea Costache Negri/GL este în continuare dată dispărută de la domiciliu.

IGSU informează totodată că s-au efectuat transporturi de materiale şi produse scoase de la rezervele de stat cu ajutorul a 16 autocamioane din dotarea IGSU.

Circulaţia rutieră a fost afectată din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil pe 1 drum naţional (DN 25/GL) şi pe 2 drumuri judeţene (DJ 251 şi DJ 253).

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 9 localităţi din judeţul Galaţi, însumând un număr de aprox. 4.205 consumatori finali nealimentaţi.

Iată situaţia detaliată pe judeţe până în prezent:

1. GALATI

Intervenţii în desfăşurare:

- În localităţile CHIRAFTEI, COROD, COSTACHE NEGRI, CUDALBI, CUZA VODA, MASTACANI, PECHEA, TUDOR VLADIMIRESCU, PECHEA, SLOBOZIA CONACHI, STOICANI, SUHURLUI, VAMES se intervine pentru evacuarea apei şi curăţarea gospodăriilor. Totodată, se execută misiuni de recunoaştere şi identificare a posibilelor persoane care necesită sprijin;
- loc. PECHEA: 27 persoane evacuate;
- loc. SLOBOZIA CONACHI: 1 persoană decedată şi 1 persoană evacuată;
- loc. STOICANI: 3 persoane evacuate;
- loc. SUHURLUI: 1 persoană decedată;
- loc. VAMES: 3 persoane evacuate.

2. IASI

Intervenţii în desfăşurare:
- loc. IASI: 2 case şi 7 curţi inundate; 2 autoturisme blocate într-un pasaj rutier inundat; 1 parcare inundată (200mp - 50cm apa);
- loc. TARGU FRUMOS: 1 curte inundată.

3. TIMIŞ

Intervenţii finalizate:
- loc. GIROC: 1 copac prăbuşit;
- loc. TIMISOARA: 6 copaci prăbuşiţi; 2 autovehicule avariate.

4. VASLUI

Intervenţii în desfăşurare:

- loc. BEREZENI: monitorizare Acumulare Muşata unde se înregistrează deversări controlate urmare a depăşirii cotei de pericol. Nivelul apei a scăzut cu 2 cm, debitul apei în aval este tranzitat fără probleme;

- În localităţile MURGENI şi ZORLENI se intervine pentru evacuarea apei şi curăţarea gospodăriilor. Totodată se execută misiuni de recunoaştere şi identificare a posibilelor persoane care necesită sprijin.

- Intervenţii finalizate:
o loc. RÂNZEŞTI: 2 curţi inundate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor