Autorii atentatului de la Burgas aveau paşapoarte canadiene şi australiene (presa bulgară)
Grupul terorist responsabil pentru atentatul antiisraelian de la Burgas este format din arabi cu cetăţenie dublă, scrie joi cotidianul sofiot 24 Ceasa, citând surse din anchetă. În actul terorist de la 18 iulie 2012 şi-au pierdut viaţa şase turişti israelieni şi un bulgar.
Unul dintre arabi are paşaport australian şi s-a aflat în Bulgaria în perioada atentatului. Cu toate că serviciile bulgare nu au probe care să dovedească că acesta a avut contacte cu autorul atacului, există date indirecte care arată că între ei au existat legături. Presupusul complice a fost identificat. Autorităţile bulgare au cerut informaţii de la serviciile australiene care au răspuns că persoana respectivă nu se află pe teritoriul Australiei.
Informaţiile existente arată că alţi doi presupuşi terorişti au paşapoarte canadiene. Această informaţie vine să confirme 'pista francofonă' în atentat. Atacatorul care şi-a pierdut viaţa în explozie avea documente pe un nume franţuzesc. Actele de identitate care s-au dovedit a fi contrafăcute aveau ca origine statul Michigan. Potrivit anchetatorilor, permisele de conducere false din Michigan sunt destul de răspândite în Canada. Serviciile bulgare sunt de părere că teroriştii vorbesc franceza sau engleza, se îmbracă şi se comportă ca turişti din Occident. Nu este exclus ca persoanele respective să fie jihadişti născuţi în America sau în Europa care au trecut prin lagărele de instruire ale teroriştilor din ţări, precum Yemen, Afganistan, Somalia, Pakistan, Siria sau Liban.
La 18 iulie 2012, o explozie s-a produs într-un autocar cu turişti israelieni în parcarea aeroportului internaţional din staţiunea bulgară Burgas, pe malul Mării Negre. În afara atacatorului, în atentat au mai murit şase persoane (cinci turişti israelieni şi un şofer bulgar), alte 30 de persoane fiind rănite.
La câteva ore după atentat, Israelul a acuzat Iranul că a comandat acest atentat şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah că a fost cea care l-a pus în practică. Atât Iranul, cât şi Hezbollah au negat toate acuzaţiile. În ceea ce le priveşte, autorităţile bulgare continuă să manifeste o prudenţă extremă, refuzând să arate cu degetul spre Teheran sau Hezbollah. Potrivit autorităţilor de la Sofia, încă nu sunt suficiente probe care să le permită să afirme clar cine s-a aflat în spatele atentatului.