Australia: Mii de oi au murit după ce au mâncat dintr-o plantă otrăvitoare (presă)

Mii de oi din Australia au murit după ce au mâncat o plantă otrăvitoare care le făcea 'să se lovească de stâlpi şi de stânci cu capetele până când şi le spărgeau', scrie cotidianul britanic The Independent.
(photos.com)
Epoch Times România
19.05.2014

Mii de oi din Australia au murit după ce au mâncat o plantă otrăvitoare care le făcea 'să se lovească de stâlpi şi de stânci cu capetele până când şi le spărgeau', scrie cotidianul britanic The Independent.

Aceste plante toxice destul de rare, numite impropriu 'mazăre Darling ', s-au răspândit rapid în urma incendiilor din statul New South Wales, de pe coasta de est a Australiei.

Medicii veterinari au spus că multe dintre animalele care au supravieţuit incendiilor se confrunta acum cu această ameninţare nouă şi extrem de îngrijorătoare.

Bob McKinnon, medic veterinar la serviciile regionale de profil, a declarat pentru Sydney Morning Herald că oile care au început să mănânce din această plantă manifestă un comportament 'similar cu cel al unui om beat'. Ele pierd în greutate, apoi nu-şi mai coordonează mişcările, devin depresive şi nu se mai ţin pe picioare, a spus el. McKinnon a mai precizat că privirea fixă, lovirea compulsivă a capului de diferite obiecte şi starea de tremor muscular sunt alte simptome ale consumului acestei plante. Adunarea turmelor de oi, care în mod normal dura şase ore, ţine acum şi câteva zile, deoarece este ca şi când a-i avea de-a face cu mii de dependenţi de heroină, a mai spus McKinnon.

Planta, din familia Swainsona, de mazăre nativă de deşert din Australia, dezvoltă toxine atunci când este păscută de oi pe perioade lungi. Aceasta atacă o enzima implicată în metabolism, paralizând, în cele din urmă, sistemul nervos central al animalului.

McKinnon spune că nu există nici un tratament, altul decât de a opri, o vreme, oile de la păscut, dar dacă au apucat să consume această plantă, răul a fost deja făcut şi, din acel moment, nu se mai poate face nimic pentru animale, notează The Independent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor