Aurul, nu mineralele, alimentează conflictul din Congo
Recentele violenţe din estul Republicii Democrate Congo sunt alimentate de aur, care a devenit cea mai profitabilă sursă de venit pentru militanţii regionali acuzaţi de abuzuri ale drepturilor omului.
Un raport publicat de Enough Project, care a monitorizat situaţia drepturilor omului din Congo, a constatat că o cantitate de aur în valoare de 600 de milioane de dolari părăseşte ţara în fiecare an şi că o mare parte din sume se întorc la grupurile armate care operează în partea de est a ţării, în apropiere de Ruanda şi Uganda.
Aurul, a cărui valoare a crescut foarte mult în ultimele luni, este mai uşor de scos din ţară în comparaţie cu alte minerale. "Mineralele de conflict", folosite de multe ori pentru a finanţa violenţa şi insurecţia - coltan, staniu, tantal şi tungsten - sunt din ce în ce mai greu de scos din ţară. O legislaţie americană recentă a restricţionat utilizarea lor de companiile de tehnologie; acum este necesară o mai mare transparenţă a lanţului de aprovizionare.
Deşi utilizarea de minerale de conflict a fost restricţionată, piaţa pentru aurul de conflict este înfloritoare.
Aurul este trimis ilegal în genţi diplomat în ţările vecine şi de acolo este transportat în Dubai. După aceea, aurul "este fie prelucrat la o rafinărie (topit) pentru a fi vândut în Europa, fie este transformat în bijuterii ce vor fi vănute în Orientul Mijlociu, China şi India", se arată în raport.
Aproximativ 80 la sută din aur ajunge în băncile elveţiene, unde este ţinut de bijutieri şi investitori. Aurul mai este folosit şi în electronice, achiziţii ale băncii centrale, stomatologie şi diverse utilizări industriale.
Mişcarea rebelă M23, despre care se crede că ar fi susţinută de guvernul din Ruanda, încearcă să restabilească comerţul său cu aur. Gruparea se luptă cu armata congoleză pentru controlul unor părţi din provincia Kivu de Nord, unde există aur, cherestea şi alte minerale din abundenţă.
Mişcarea a condus o operaţiune de contrabandă cu aur, care a fost întreruptă anul trecut, dar îşi construieşte alianţe cu alţi dictatori militari din regiune, care înţeleg foarte bine contrabanda cu aur.
Boşco "Terminatorul" Ntaganda este liderul rebelilor M23. El este căutat de Tribunalul Penal Internaţional pentru folosirea copiilor soldaţi sub vârsta de 15 ani şi promovarea violurilor, crimelor, sclaviei sexuale şi persecuţiei.
"Pe măsură ce preţul aurului a atins niveluri record în ultimii cinci ani, noi mine de aur, pline cu copii-mineri cu vârste de până la 8 ani, au apărut în Congo, iar grupurile armate se luptă pentru aceste mine şi pentru rutele comerciale", a relatat Enough Project.
Minele de aur din estul Congo au cele mai rele condiţii de muncă de pe Pământ. Minele nu au dispozitive de protecţie şi sute de lucrători sunt ucişi în fiecare an în accidente. Copiii sunt frecvent utilizaţi, deoarece ei sunt suficient de mici pentru a intra prin găuri de mină, a relatat Enough Project.