Aurul hrăneşte dar şi otrăveşte copiii nigerieni
BAGEGA, Nigeria – La aproximativ 32 km de cel mai apropiat drum pavat sau întrerupător de lumină, satul nigerian Bagega este epicentrul unuia dintre cele mai grave cazuri de otrăvire cu plumb pe care şi-l poate aminti cineva. Guvernul a promis milioane de dolari pentru o acţiune masivă de curăţire dar copiii mici continuă să se joace în mizerie şi praf toxic şi activiştii spun că timpul se scurge rapid.
La locul de procesare a aurului, oamenii pisau pietrele. În timp ce lucra, Ismail a explicat cum se face.
El a spus că prima dată ei zdrobesc pietrele, apoi pun pietricelele într-o moară activată de un mic generator. Aurul este extras apoi din nisip. În timp ce lucrau, un tip neobişnuit de praf se ridica de sub ciocane şi maşini, acoperind corpul şi hainele lui Ismail. Este un praf încărcat cu plumb.
Victime şi îmbolnăviri exagerate
Activiştii spun că sute de copii au murit în această regiune în ultimii câţiva ani şi mii au devenit invalizi sau deformaţi din cauza plumbului provenit din minerit şi procesarea aurului din statul Zamfara, nordul Nigeriei.
Multe sate din regiune au fost deja curăţate şi supravieţuitorii au fost trataţi. Unele dintre acele sate au pierdut peste 40% dintre copii înainte ca otrăvirea să se potolească.
În Bagega, totuşi, mii de copii continuă să fie expuşi zilnic. Guvernul a promis peste 4 milioane de dolari pentru curăţire dar până acum nimic nu pare să se întâmple.
Medicamentele pregătite
Şeful filialei nigeriene a organizaţiei Doctori Fara Frontiere, Ivan Gayton, a declarat că ei au medicamentele şi sunt pregătiţi să trateze copiii dar că nu pot face nimic până când plumbul nu este curăţat, un proces pe care ei îl numesc remediere. Chiar acum în Bagega, a declarat el, copiii se joacă în praf otrăvit şi se îmbolnăvesc când îşi introduc mâinile în gură.
“Au trecut 3 ani de când copiii din Bagega aşteaptă această curăţare a mediului pentru a fi pregătiţi pentru tratare”, a spus Gayton. “Fara o curăţare a mediului medicamentele noastre sunt inutile. Le-am putea la fel de bine să le dăm pastile de zahăr. Aşadar, nu putem face nimic pentru pacienţii noştri care suferă şi mor.”
Gayton a declarat că, dacă curăţarea nu începe în această lună, ar putea fi prea târziu pentru a termina procesul înainte de începerea sezonului ploios de anul viitor.
Efectele otrăvirii cu plumb persistă
Dr. Paul Eze tratează victimele otrăvirii cu plumb la un spital din Anka, un orăşel în care se poate ajunge din satul Bagega cu motocicleta în aproximativ o oră în timpul sezonului secetos. Durează mai mult atunci când plouă. El a declarat că, deşi mulţi copii au murit datorită otrăvirii cu plumb în regiune, majoritatea copiilor infectaţi supravieţuiesc, deşi efectele otrăvirii persistă.
“Letargie, inconştienţă. Ei pot avea de asemenea alte afecţiuni neurologice, precum dezvoltare întârziată, inteligenţă redusă. Pe termen lung, unii dintre ei dezvoltă în cele din urmă paralizie cerebrală şi îşi pierd capacitatea de folosire a membrelor”, a declarat Eze.
În ciuda ororilor provocate de otrăvirea cu plumb, minerii din Bagega spune că nu vor demisiona deoarece au nevoie de bani pentru a supravieţui.
Hassan Mousa, un miner, a declarat că el poate câştiga acum sute de dolari pe săptămână – dublu cât obişnuia să câştige într-un an întreg pe când era fermier.
Cu câteva luni în urmă, a adăugat el, băiatul său de un an a avut febră mare şi a început să se convulsioneze. El a închiriat o motocicletă şi a călătorit timp de aproape 6 ore, trecând prin 32 de km de noroi şi ploaie pentru a primi ajutor.
Sărăcie versus boală
Lucrătorii umanitari au declarat că i-au spus să se mute din Bagega astfel încât copilul să poată fi tratat. Ei au spus că este tipic, totuşi, ca părinţii să rişte otrăvirea cu plumb datorită sărăciei extreme şi nu sunt surprinşi că Mousa nu a plecat.
La locul minei, aproximativ 20 de minute distanţă cu motocicleta prin tufişuri, un alt miner, Kaminu, a declarat că extragerea aurului este cel mai bun lucru care i s-a întâmplat.
În timp ce colegii săi săpau cu lopeţile Kaminu se pregăteşte pentru tura sa de la 8 p.m. la 4 a.m.
El a declarat că a auzit de pericolele otrăvirii cu plumb dar nu este îngrijorat deoarece bea lapte – un tratament despre care doctorii spun că nu este bazat pe ştiinţă medicală.
Alţi mineri sunt mai îngrijoraţi de interdicţiile de minerit, pe care guvernul a ameninţat că le va aplica, decât de otrăvirea cu plumb ce are loc în sat.
Dacă ei nu îşi curăţă satul atunci copiii s-ar putea îmbolnăvi în continuare, dar dacă se închid minele atunci nu vor fi suficienţi bani pentru supravieţuire.