Aung San Suu Kyi depune jurământul în Birmania

La optsprezece luni după ce a fost eliberată de sub arestul la domiciliu, icoana democraţiei din Birmania, Aung San Suu Kyi, şi-a asumat în mod oficial funcţia publică.
Lidera opoziţiei birmaneze, Aung San Suu Kyi (S) în faţa Parlamentului unde a depus jurământul pe 2 mai 2012 în Naypyidaw, Birmania (Soe Than Win / AFP / GettyImages)
Cindy Drukier & Jack Phillips
04.05.2012

La optsprezece luni după ce a fost eliberată de sub arestul la domiciliu, si cu 10 zile intarziere fata de data la care era programat, icoana democraţiei din Birmania, Aung San Suu Kyi, şi-a asumat în mod oficial funcţia publică.

Jurământul istoric trebuia să aibă loc pe 23 aprilie, dar Suu Kyi şi alţi 42 de membri ai partidului său, Liga Naţională pentru Democraţie (LND), au boicotat ceremonia, respingând un pasaj din jurământul de investire care cere membrilor Parlamentului să "protejeze'' constituţia. Ei au vrut să schimbe textul, înlocuind cuvântul cu să "respecte" Constituţia.

Luni, Suu Kyi a anunţat că LND va ocupa locurile sale, chiar şi fără schimbare. Liderul, în vârstă de 66 de ani, a declarat că decizia a fost luată din respect pentru persoanele care i-au ajutat să câştige alegerile şi din respect pentru partidele etnice din Parlament, care au cerut LND să li se alăture.

Tim Aye-Hardy, directorul reţelei Birmania Global Action cu sediul în New York, considera manevra lui Suu Kyi drept o greşeală de tactică. "Să depui jurământul elaborat de armată, după ce ai făcut atâta caz privind schimbarea cuvântului, arată lipsa de planificare, comunicare şi un pic de disperare", a comentat el într-un e-mail.

Pentru ca parlamentul să ia în considerare o modificare a Constituţiei este nevoie de votul a 20 la sută din membri săi, iar pentru ca modificarea sa fie facuta este nevoie de acordul a 75 la sută din membri, observă Aye-Hardy. LND, cu 43 din cele 664 de locuri, constituie doar 6 la sută din parlament.

"Ei ar trebui să ştie mai bine că schimbarea cuvântului "protejare" cu "respectare" poate părea destul de simplă şi directă la prima vedere", a adăugat Aye-Hardy.

In data de 1 aprilie, Suu Kyi şi LND au câştigat o parte din locurile în parlament. A fost a doua victorie electorală a LND în 22 de ani. În 1990 ei au câştigat o victorie răsunătoare, dar Suu Kyi a fost arestată, iar junta a ignorat rezultatele.

Suu Kyi şi-a petrecut cea mai mare parte din următoarele două decenii în detenţie, devenind unul dintre cei mai proeminenţi deţinuţi politici. Ea a fost eliberată în noiembrie 2010.

Victoria ei din aprilie este semnificativă în ceea ce priveşte simbolismul reformelor politice recente din Birmania. Dar mica întrunire politică a LND înseamnă că membrii sai deţin in realitate doar puţină putere politică. Una dintre priorităţile principale ale partidului este de a schimba constituţia pro-armată, care rezervă ofiţerilor militari nealeşi 25% din locurile Adunării. Pentru a realiza acest lucru, ea va trebui să se confrunte cu mai multe compromisuri.

"Trebuie să lucrăm acum în interiorul şi în afara parlamentului, aşa cum am făcut de-a lungul timpului", a declarat Suu Kyi, potrivit revistei de ştiri Irrawaddy cu sediul în Tailanda.

De asemenea, Suu Kyi a declarat că se va folosi de timpul petrecut în birou pentru a "extinde spaţiul opoziţiei" şi a deveni prietenoasă cu armata şi partidul de guvernământ, în încercarea de a-i convinge că nu încearcă să îi depăşească.

"Ne-am dori ca parlamentul nostru să respecte valori democratice autentice. Asta nu pentru că vrem să înlăturăm pe cineva", a spus ea. "Vrem doar să efectuăm acele îmbunătăţiri care vor face din Adunarea noastră naţională, una cu adevărat democratică."

Reformele democratice de anul trecut din Birmania, sub fostul general, preşedintele Thein Sein, au fost salutate de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite. Secretarul General al ONU Ban Ki-moon, care a vizitat recent ţara, a declarat că reformele ar putea aduce beneficii pentru economia Birmaniei.

Guvernul civil al lui Sein a fost lăudat pentru că a permis alegerile parţiale, a eliberat deţinuţii politici şi a încheiat unele conflicte cu minorităţile etnice.

Cu toate acestea, grupurile pro-democraţie au subliniat, în repetate rânduri, că încă există sute de deţinuţi politici închişi în ţară şi că forţele guvernamentale efectuează în continuare atacuri mortale împotriva grupului etnic rebel Kachin, din nord-estul Birmaniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor