Atletism: Atakoy Atletizm Salonu, o sală nou-nouţă, de 7.450 locuri, gazda CM indoor
Inaugurată cu doar o lună şi jumătate în urmă (mai precis, pe 27 ianuarie, cu prilejul Campionatelor naţionale ale Turciei) şi testată internaţional pe 18 februarie, la Balcaniada de seniori, Atakoy Athletics Arena (Atakoy Atletizm Salonu, în turcă) se pregăteşte să găzduiască ediţia cu numărul 14 a Campionatelor Mondiale de atletism indoor.
Dincolo de faptul că această construcţie polivalentă nou-nouţă de 7.450 locuri are bătaie lungă, Istanbulul vizând organizarea JO de vară din 2020, noua incintă reprezintă o veritabilă bijuterie în selectul cartier Bakirkoy, în apropierea Mării Marmara, dar, mai ales, la doi paşi de Sinan Erdem Dome, unde se desfăşoară încălzirea concurenţilor, precum şi de sediul Comitetului olimpic al Turciei, alcătuind un veritabil complex.
Lungă de 125 m, lată de 87 m, înaltă de 27 m, Arena are o suprafaţă totală de 10.872 metri pătraţi, cu un oval de 200 m pe 6 culoare şi o linie dreaptă pentru cursele de 60 m de 8 culoare, sectoare de aruncarea greutăţii, săritura în înălţime, prăjină, lungime şi triplusalt.
Amintita capacitate totală de 7.450 spectatori are o repartizare strictă: 5.040 locuri pentru spectatorii plătitori (apropo, preţurile sunt modice, organizatorii dorind să aibă o audienţă cât mai mare, circa 60 lire turceşti noi, circa 32 RON, pentru toate cele 3 zile, doar 2,7 RON, adică 5 lire turceşti noi pentru copiii sub 11 ani), 590 locuri pentru VIP, 206 pentru VVIP (Persoane foarte-foarte importante, o categorie mai rar întâlnită), 141 locuri cu pupitru pentru comentatorii TV, 230 de locuri cu pupitru pentru presa scrisă, 144 de locuri pentru prelucrare foto, editori-presă, la care se adaugă 560 locuri pentru concurenţi şi 60 pentru antrenori.
Mascota oficială sunt, de fapt, două personaje simpatice, "Tik şi Tak" (trimiterea la Messi şi barcelonezii lui pare inevitabilă - tiki-taka -, mai ales după recitalul de miercuri seara, din meciul cu Leverkusen), în timp ce afişul oficial mizează pe o emblemă celebră a oraşului de pe malul Bosforului, Moscheea Albastră, profilată pe o lună plină, cu un atlet alergând pe acest fundal ce aminteşte de 1001 de nopţi.
Încheind această corespondenţă cu informaţii strict sportive, să consemnăm că miercuri accesul în sală nu a fost permis sportivilor, dar joi, la prima oră, Viorica Ţigău a efectuat câteva curse pe pista de elan de la săritura în lungime. Tot joi, după-amiază, de la ora 16,00, este programată şedinţa tehnică, în care va fi stabilită repartizarea în seriile de calificări.
Vineri dimineaţă încep emoţiile pentru delegaţia României, în prima reuniune, ce începe la ora 9,30, intrând în concurs, în calificări, săritoarea în înălţime Esthera Petre, iar după puţin timp vor încerca să-şi asigure prezenţa în finală triplusaltistele Adelina Gavrilă şi Cristina Bujin, în timp ce după-amiază deschide reuniunea alergătoarea de 60 m garduri Angela Moroşanu, în serii, de la ora 17,00. În fine, la ora 18,30, ia startul în seriile semifinale ale probei de 1.500 m Ioana Doagă.