Atentatul din Sinai duce la închiderea tunelurilor dintre Gaza şi Egipt

Tunelurile, care leagă Gaza de Egipt şi care constituie o sursă de aprovizionare crucială pentru fâşie, au fost sigilate după atentatul de duminică seară din Sinai asupra militarilor egipteni.
Epoch Times România
09.08.2012

Tunelurile, care leagă Gaza de Egipt şi care constituie o sursă de aprovizionare crucială pentru fâşie, au fost sigilate după atentatul de duminică seară din Sinai asupra militarilor egipteni. Membri ai unui presupus grup jihadist a ucis 16 soldaţi egipteni la un punct de frontieră din fâşia Gaza. Atacatorii au încercat să forţeze frontiera pentru a pătrunde pe teritoriul Israelului la bordul unui vehicul blindat capturat, dar au fost anihilaţi prin tiruri trase din aer şi de la sol, notează joi ziarul El Pais.

Egiptul a promis că va instaura ordinea în haoticul Sinai. Miercuri a început să fie astupată reţeaua de treceri subterane prin care tranzitează persoane, maşini şi tot felul de mărfuri, de la cele alimentare şi până la ciment. Israelul a acuzat mişcarea islamistă Hamas, din fruntea guvernului fâşiei Gaza, că se foloseşte de aceste tuneluri pentru a introduce arme. Tunelurile, aflate la 15 metri adâncime, se întind pe o suprafaţă de aproape un kilometru.

Autorităţile din Gaza au decis să închidă pe o perioadă nedefinită aceste tuneluri din motive, aşa cum s-a explicat, de securitate. Ideea este că dacă vreun membru al grupului armat care a participat la atac ar avea intenţia să intre sau sau iasă din Gaza să nu aibă această posibilitate. Prin această închidere a pasajelor subterane, guvernul islamist Hamas vrea să trimită un mesaj Israelului că populaţia din Gaza nu are nicio legătură cu cele întâmplate duminică seară, în pofida acuzaţiilor lansate de armata egipteană.

Militarii egipteni au indicat că autorii atacului au beneficiat de complicitatea vreunui grup armata din Gaza care, au explicat ei, au lansat tiruri de mortiere dinspre fâşie în momentul atentatului. Hamas neagă orice implicare palestiniană şi acuză la rândul său Israelul că s-ar afla în spatele atacului. O susţine prim-ministrul din Gaza, Ismail Haniye, potrivit căruia 'metoda folosită în atac confirmă o anumită implicare israeliană cu scopul de obţine obiective de securitate şi a crea tensiune la frontiera cu Egiptul şi a distruge eforturile comune de a pune capăt blocadei impusă Gaza'.

Fâşia, o porţiune îngustă şi suprapopulată de teritoriu palestinian, se află supusă unui puternic embargo israelian de peste cinci ani. Această blocadă împiedică, cu mici excepţii, libera intrare şi ieşire a peste un milion şi jumătate de persoane şi a mărfurilor. Fostul preşedinte egiptean, Hosni Mubarak, a colaborat cu israelienii la menţinerea embargoului.

Însă după înlăturarea dictatorului, anul trecut, punctul de trecere de la Rafah, care uneşte Gaza de Egipt, a fost deschis tranzitului de persoane cu permise speciale şi în condiţii determinate. Victoria Fraţilor Musulmani, în alegerile prezidenţiale egiptene din iunie, a alimentat speranţele guvernului Hamas ca partenerii lor ideologici să deschidă larg porţile Gazei. Atentatul din Sinai a făcut să se năruie însă aspiraţiile unei normalizări a frontierei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor