Oficial de top al UE avertizează Israelul “să nu subestimeze Europa”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Carsten Koall/Getty Images)

În timpul unei recente vizite în Israel, un oficial de top din UE a avertizat că Tel Aviv-ul nu ar trebui să subaprecieze Europa, potrivit emisiunii de ştiri Hadashot TV, difuzată de Israel Television News Company.

“Nu ar trebui să subestimaţi Europa. Uitaţi-vă la cifre: încă suntem principalul vostru partener comercial. Nu înţelegeţi că ne aflăm sub o imensă presiune publică împotriva Israelului”, ar fi declarat oficialul.

Afirmând că “Trump nu va fi preşedinte întotdeauna”, oficialul a indicat faptul că “aşa cum nimeni nu şi-a imaginat că moştenirea lui Obama va fi anihilată atât de rapid, acest lucru se poate întâmpla şi cu cealaltă parte”.

Remarcile au fost făcute după ce Ministerul israelian de Externe a declarat luni că a convocat ambasadorii Spaniei, Sloveniei şi Belgiei după ce ţările acestora au votat, în timpul unei sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC), în favoarea lansării unei investigaţii internaţionale asupra zecilor de manifestanţi palestinieni ucişi de forţele israeliene la graniţa cu Fâşia Gaza.

La începutul acestei luni, UNHRC a susţinut crearea unui mecanism independent pentru investigarea presupuselor abuzuri comise de forţele de apărare israeliene care au avut ca rezultat moartea unui număr de manifestanţi palestinieni în timpul ciocnirilor violente izbucnite din cauza transferării ambasadei SUA în Ierusalim. Rezoluţia a fost susţinută de 29 de ţări, două au fost împotrivă şi 14 state s-au abţinut.

Votul în UNHRC a fost criticat dur de premierul israelian Benjamin Netanyahu, descriindu-l ca o decizie părtinitoare împotriva Tel Aviv-ului. De asemenea, premierul a etichetat decizia lui Trump de a transfera ambasada americane în Ierusalim drept o mişcare istorică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe