Assange: şeful diplomaţiei ecuadoriene ia în derâdere afacerea violului

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.07.2012

Ministrul de externe al Ecuadorului, ţară unde fondatorul Wikileaks Julian Assange a cerut azil politic, a luat în derâdere miercuri afacerea violului şi a presupusei agresiuni sexuale lansată împotriva lui Assange în Suedia.

"Personal, aş muri de râs", a declarat presei şeful diplomaţiei de la Quito, Ricardo Patino, adăugând că "l-au acuzat pentru că s-a rupt prezervativul".

Fondatorul australian al site-ului Wikileaks se află de la 19 iunie sub protecţia ambasadei ecuadoriene din Londra, unde s-a refugiat ca să scape de a fi extrădat în Suedia, înainte de a refuza să răspundă la convocarea poliţiei britanice.

Assange, care dă asigurări că nu a avut decât relaţii sexuale consimţite cu cele două acuzatoare suedeze, se teme că va fi apoi transferat în Statele Unite pentru a fi judecat pentru spionaj, după ce site-ul său a publicat peste 250.000 de telegrame diplomatice americane, aminteşte AFP.

Ecuadorul, al cărui preşedinte socialist Rafael Correa şi-a manifestat deja simpatia faţă de fondatorul Wikileaks, nu a dat vreun termen pentru a răspunde la cererea de azil.

"Suntem pe punctul de a colecta informaţii despre presupusele acuzaţii în Suedia", a adăugat Patino. Potrivit lui Patino, una dintre reclamante ar fi spus că "şi-a dat seama că în unele nopţi, prezervativul s-a rupt".

"Trebuie să fii un pic naiv să crezi că acesta este principalul motiv" pentru cererea de extrădare, a comentat el. "Trebuie să examinăm aceste elemente, aşa cum este justificată extrădarea", a adăugat ministrul.

Pentru ministrul ecuadorian, această chestiune este "fundamentală pentru a lua decizia" de a acorda sau nu azil politic.

"De câte ori Marea Britanie a extrădat persoane pentru aceste motive, doar pentru a fi interogate într-o altă ţară?", s-a întrebat el, precizând că guvernul său a cerut avocaţilor să examineze "în ce măsură se justifică ceea ce fac ei în Europa".

"În cazul Ecuadorului, noi nu vom cere niciodată şi nici nu vom accepta o cerere de extrădare pentru a fi interogată o persoană", a subliniat Patino, notând că nu există "nici măcar o procedură judiciară care să susţină plasarea în detenţie" a lui Assange.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor